KOMPETENS & UTBILDNING

Diös branschledande på validering

Malin Borres är en Diös 40 validerade fastighetstekniker.

Under våren 2017 stod Diös Fastigheter, ett av Sveriges största fastighetsbolag med fastigheter i främst tio olika städer, inför att göra ett rejält kompetenslyft för en stor andel medarbetare. Diös var först ut i fastighetsbranschen med att validera hela sin driftorganisation via valideringsverktyget Faval och därmed också först med att ha certifierade medarbetare.

Då fastighetsbranschen lider av en stor kompetensbrist är det svårt för många företag i branschen att rekrytera utbildad personal. Diös märkte av problemet 2017 då man stod inför valet att påbörja en valideringsprocess med de anställda i driftorganisationen.

– I vår driftorganisation har medarbetarna väldigt olika bakgrund, utbildning och kompetens, berättar Annie Skoglund, HR-ansvarig på Diös. Samtidigt kände vi att våra medarbetare på tekniksidan var lite av en bortglömd grupp när det gäller utvecklingssatsningar. Vi behövde hitta ett sätt att få en högre och mer jämn kompetens hos våra fastighetsskötare och driftstekniker.

Validering via Faval
Efter lite efterforskningar beslutade bolaget att den bästa vägen framåt för att kompetensutveckla sina medarbetare var validering via Faval.

I Östersund finns det ackrediterade testcentret Jämtlands gymnasium som erbjuder både validering mot yrkesrollerna fastighetsskötare, -tekniker och -värd samt fortbildning inom de områden där det upptäcks kompetensluckor.

Annie Skoglund

Alla ska med!
– Vi fick snabbt ett stort förtroende för Jämtlands gymnasium, fortsätter Annie Skoglund. De medverkade på den kick-off vi ordnade för alla medarbetare för att sjösätta och förankra processen vi skulle inleda med validering, utbildning och förändring av arbetssätt. Kick-offen var en viktig del av resan och dess budskap ”Alla ska med!” har genomsyrat hela processen.

– Första reaktionerna när vi presenterade förslaget var nog en viss farhåga, att man skulle ”testas” efter att ha arbetat på sitt jobb länge, men det lyckades vi vända till en positiv syn på att man skulle få vidareutvecklas och stärkas i sin yrkesroll. Vi har hela tiden varit övertygade om att ett bredare mer ansvarsfyllt arbete skulle bli positivt för våra medarbetare och våra hyresgäster.

Snabb digital utveckling
Diös valde att validera alla medarbetarna i driftorganisationen till fastighetstekniker, oavsett vilken roll man hade haft tidigare. Detta då man såg ett ökat behov av teknisk kunskap i och med den snabba digitala utvecklingen som sker inom branschen.

De första valideringarna gjordes i september 2017. I och med valideringen kunde man kartlägga vilka områden respektive medarbetare behövde fortbildas inom och utbildningen kunde skräddarsys utifrån behovet. Testcentret Jämtlands gymnasium tillhandahöll fem schemalagda studiedagar för de anställda samt studiematerial för självstudier.

Flera fördelar
Efter studierna validerades medarbetarna en andra gång och samtliga 40 hade erhållit sina certifikat som fastighetstekniker innan sommaren 2018. Detta firades stort och Diös ser flera fördelar med att som arbetsgivare satsa på validering.

– Det vi ser hos oss är en större yrkesstolthet nu i och med att man har fått sitt certifikat och många har lyfts från fastighetsskötare till fastighetstekniker, säger Annie Skoglund. Det har också skapat en tydlighet när det gäller yrkesrollen i sig, vilka arbetsuppgifter som ingår och vad dessa ställer för krav när det gäller kompetensen.

– Nu har vi en samstämmighet internt och när vi nyanställer får även dessa personer genomgå en validering så att de också certifieras, om de inte redan har ett certifikat. Det har ökat vår attraktionskraft som arbetsgivare. Dessutom gör den höjda kompetensen internt att vi kan leverera bättre service till våra hyresgäster. Vi tror och hoppas att det också ger oss ekonomiska fördelar på sikt.

Verktyg för att renodla
Diös var först ut i branschen att validera hela sin driftorganisation och nu börjar även många andra arbetsgivare se fördelarna med att använda Faval för att validera och kompetensutveckla sina medarbetare. Validering i Favalfinns för flera av branschens yrkesroller (fastighetsskötare, -värd, -tekniker, -förvaltare och -ingenjör) och kan både användas för befintliga anställda eller vid nyrekryteringar.

– För oss är validering ett oerhört viktigt verktyg för att renodla fastighetsbranschen, skapa tydliga yrkesroller och kompetensprofiler samt för att säkerställa att medarbetarna har den kompetens som krävs, säger Annie Skoglund.

– Vi ser också att certifieringen ökar statusen och attraktionskraften både för dessa yrkesroller och branschen i stort vilket behövs i och med den kompetensbrist som råder. Vi hoppas att alla arbetsgivare hakar på så att vi får en fastighetsbransch med certifierade medarbetare!

Vill du veta mer om Diös är du välkommen att besöka deras hemsida www.dios.se.

För mer information om Faval och validering besök www.faval.info eller kontakta Mikael Mossberg, projektledare Faval, via mikael.mossberg@fastun.se

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega