Vad ska man tänka på när man renoverar eller bygger kök och badrum? Försäkringsbolagen och berörda branschorganisationer har tagit fram en enkel vägledning.
Varje år sker vattenskador i Sverige för cirka 10 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 27 miljoner per dag. En stor del av dessa går att undvika om badrum och kök byggs och renoveras enligt de regelverk som finns.
Därför har försäkringsbolagen och branschorganisationerna för första gången gått samman och gett ut en tydlig och lättfattlig broschyr som enkelt förklarar vad man ska tänka på och begära av hantverkare för att alla regler ska uppfyllas.
Koll på regler och krav
– Det är svårt att veta vilka regler som gäller och vilka krav man kan ställa vid ny- och ombyggnation. Med ”Vägen till ett lyckat arbete” hoppas vi förenkla för både villaägare, fastighetsägare och hantverkare, säger Thomas Helmerson, verksamhetsledare för Vattenskadecentrum som samordnat broschyren.
Det är första gången någonsin som branschen ger ut en gemensam broschyr. Bakom initiativet står Byggkeramikrådet, GVK/Svensk Våtrumskontroll, Målarbranschens våtrumskontroll, Säker Vatten, Installatörsföretagen, Svensk Försäkring, Dina Försäkringar, Folksam, Gar-Bo, IF, Länsförsäkringar, Moderna försäkringar och Trygg Hansa.
Krav på fackmässigt utförande
Både konsumenttjänstlagen och försäkringsbolagens villkor har krav på ett fackmässigt utförande. Det är särskilt viktigt när det gäller rördragning, tätskikt, värmegolv och andra anordningar med höga krav på utförande. Men frågan är när ett utförande är fackmässigt?
– En annan viktig del är att känna till skillnaden mellan avvikelser och felaktiga utföranden, som båda kan innebära att vattenskador inträffar, säger Thomas Helmerson.
Om branschreglerna följs lämnar hantverkaren ett intyg med dokumentation över hur arbetet är utfört. Det är bara branschanslutna hantverkare som har rätt att utfärda organisationernas intyg.
Ladda ner broschyren
Förutom en rad handfasta råd innehåller broschyren en länksamling där mer information finns.
Broschyren ”Vägen till ett lyckat arbete” är gratis och finns att ladda ner digitalt hos alla aktörer som står bakom den. Du finner en länk under artikeln.
Källa: Säker Vatten