Smarta soffor visar energiförbrukningen

Jonas Tannerstad, el och automationschef på ÖrebroBostäder, testar soffan.

Under hösten lanserar Öbo fem självlysande soffor som ska placeras ut vid de fem hus som kommit längst i utvecklingen av ett helt nytt energisystem.

I framtidens smarta städer blir fastigheterna inte längre passiva slutanvändare av energi, utan istället aktiva parter i det smarta energisystemet, skriver Örebrobostäder.

De nya sofforna kommer att visualisera husets ”hjärtrytm”, och med olika pedagogiska färger visa när huset använder lite respektive mycket energi

Gemensamt ansvar
– Vi måste var och en, och tillsammans, förändra vårt beteende när det kommer till vår energikonsumtion, och energiförbrukningen i våra fastigheter är inget undantag. Här finns mycket vi människor kan göra samtidigt som den nya moderna tekniken kommer att ta oss en bra bit på väg, säger Jonas Tannerstad, el- och automationschef på ÖrebroBostäder, och tillägger att vi inte ska underskatta värdet av hyresgästernas bidrag.

Förbrukning i realtid
Redan nu har Öbo en soffa för tester uppställd i garaget i Örebrobostäders fastighet vid Husarens gränd.

– Vi vill att våra hyresgäster i realtid ska se energiförbrukningen i den fastighet de bor i. Vi hoppas att vi genom den här visualiseringen får fler att bli medvetna om den egna förbrukningen. Det är där förändringen börjar, förklarar Jonas Tannerstad.

Källa: Öbo

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega