Testa i nytt lägenhetslabb!

Jonas Anund Vogel visar källaren under lägenheterna där allt mäts.

Nu är KTH Live-In Lab i Stockholm startklart. 15 projekt pågår redan, men här finns plats för fler som vill testa nya lösningar.

Fyra studenter har flyttat in i de anpassningsbara lägenheterna som har all tänkbar mätutrustning för att fungera som testbäddar för innovativ miljöteknik. Här ska företag och forskare kunna testa ny teknik och nya tjänster i en verklig boendemiljö.

– Företag kan förlägga forskning och utveckling i KTH Live-In Lab. De betalar för de faktiska kostnader som uppkommer i samband med installation, mätning etcetera. KTH är också gärna delaktig vid ansökan om medel tillsammans med företag, berättar Jonas Anund Vogel, föreståndare för KTH Live-in Lab.

Är du intresserad av att testa någon teknik eller tjänst kan du göra en intresseanmälan via länken ”Testa produkt eller tjänst” under denna artikel.

Så går det till
Jonas Anund Vogel berättar att KTH förutom testbädden har alla ritningar och underlag som behövs samt ett stort kontaktnät. Men för att dra igång nya projekt krävs finansiering.

– Nu gör vi så att vi samlar ihop ett konsortium, hittar en lämplig utlysning och ansöker om medel från Vinnova eller Energimyndigheten. Företagen går ofta in med lite egen tid och så sätter man en forskare på att göra grovjobbet.

Resultatet måste publiceras, så att alla kan få del av det.

– Vi vill inte ha in en massa företag som tar äganderätter av det här. Resultaten ska spridas till alla. Man har sex månader på sig att ta patent på saker, men det är inte tanken att uppfinna något, utan att visa att ny teknik är bättre än gammal.

Utbilda förvaltare här
I testbädden med de fyra lägenheterna finns också möjlighet för fastighets- och förvaltningsbolag att utbilda förvaltare och låta dem testa nya smarta och hållbara lösningar. Till exempel kan bolagen koppla in egna sensorer i styrsystemet (se bild ovan).

– Nu finns möjlighet att och sitta här och ha undervisning, testa, klämma och känna på prylar. Kunna göra fel och kunna göra rätt. Gå direkt upp till de boende och fråga vad de tycker, säger Jonas Anund Vogel.

Han berättar att KTH Live-In Lab ska starta uppdragsutbildning inom fastighetsförvaltning i smarta byggnader. Det kan vara allt från föreläsningar i ekonomi, de nya affärsmodellerna med hemleveranser till vad man gör med en ny sprinkleranläggning.

Pågående projekt
Just nu pågår ett 15-tal projekt i testbädden med de fyra lägenheterna.

Bland annat pågår bergvärmeprojekt, allergier, GDPR, USBC lågspänningsnät i lägenheten, solceller, Northvolt ska testa batteri med start 2019, bolaget Vinden som utlokaliserar vindsförvaring, återvinning av avloppsvattenvärme och duschvatten.

Läs mer om projekten i länken ”Pågående projekt” under artikeln.

– Det här kan bli tio gånger större. Men det är jag som har jobbat med det själv i ett par år, så det är mycket som hamnar på mitt bord, säger Jonas Anund Vogel.

Fyra testbäddar
KTH Live-In Lab består inte bara av de fyra studentlägenheterna på högskolans campus, utan det finns ytterligare tre testbäddar i Stockholm:

  • Einar Mattssons tre plus-energihus med studentlägenheter (se bild ovan).
  • Akademiska Hus universitetsbyggnad med hundratals sensorer.
  • Nordic Choice Hotels hotellrum, restaurang och konferensrum.

Läs mer om testbäddarna i faktarutan och länkarna under artikeln.

Anpassningsbar miljö
De fyra studentlägenheterna, som ligger i bottenplanet på ett av Einar Mattssons plus-energihus, kan anpassas efter behov. Väggar och golv är flyttbara. Kylskåp och spisar står på hjul och våtrumsutrustningen kan lyftas upp på en pallift och dras iväg.

Ventilation, sprinklers och eldragningar har placerats i det höga installationstaket, vilket innebär att de inte påverkas även om man ändrar på lägenheterna.

Och alldeles intill lägenheterna i samma byggnad finns ett kontor där forskare och företag kan sitta och jobba.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

KTH Live-in Labs fyra testbäddar

  • Testbed KTH består av de fyra innovations­lägenheterna, som beskrivs i artikeln.
  • Testbed EM (Einar Mattsson) består av tre plus­energi­hus med sammanlagt 305 studentlägenheter. Byggnaderna har 1 150 kvadratmeter solceller på taken, 64 avloppsvärme­växlare – både horisontella och vertikala – och ett avancerat bergvärmesystem. Värmen hämtas från 12 borrhål med en sammanlagd längd på 3 600 meter där fiberoptik används för att mäta temperaturen i berggrunden.
  • Testbed AH (Akademiska hus) är ett undervisningshus med hundratals sensorer som mäter allt från koldioxid till rörelser.
  • Testbed NCH (Nordic Choise Hotels) består av hotellrum, restaurang och konferensrum. Det passar bra för att testa produkter som kräver många justeringar och snabba in- och utflyttningar.

Källa: VVS-Forum

Länkar till mer information

KTH Live-in Lab:s hemsida

Om testbäddarna

Testa produkt eller tjänst

Pågående projekt

Bedömningskriterier och beslutsprocess

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega