Mariestads kommun satsar på energilagring med vätgas. Nu projekteras Sveriges första förskolor som kan bli självförsörjande på energi.
Unesco har utsett Mariestad till ett internationellt modellområde för hållbar samhällsutveckling. I det mest uppmärksammade projektet bygger kommunen i samarbete med det lokala energibolaget VänerEnergi och företaget Nilsson Energy en soldriven produktion av vätgas till tankstationen för vätgasfordon vid E20.
Men i år börjar förverkligandet av ett annat projekt som är minst lika intressant: byggstart för den första av två förskolor som kan bli självförsörjande på el och värme.
Tekniken i korthet
Solceller på taket och ett batterilager ska täcka fastigheternas energiförbrukning under den ljusa årstiden. Överproduktionen används för att tillverka vätgas som med hjälp av bränsleceller omvandlas till el och värme under den mörka årstiden.
Produktionen av vätgas sker genom elektrolys, där el från solcellerna används för att spjälka vatten. Tekniken innebär att man helt slipper koldioxidutsläpp.
Energi skapar jobb
– Jag tror mycket på den här lösningen. Att vi kom fram till den beror på att vi satsade på macken. Det i sin tur handlar om att vi försöker skapa nya jobb. Vi tror mycket på energispåret, säger Thomas Johansson, samhällsbyggnadschef i Mariestads kommun.
Partnerupphandlingen är klar. Serneke Bygg bygger, Radiator VVS blir värme- och sanitetsinstallatör och Nilsson Energy, som även är leverantör till mackens vätgassystem, har fått uppdraget att bygga den nya energilösningen.
Byggstart i höst
Kommunen har gjort en grovprojektering. I vår sker detaljprojekteringen och planen är att första förskolan ska börja byggas efter sommaren och sen direkt följas av den andra.
– Vi projekterar för en off-grid och jobbar för att det ska bli det, Men vi är inte helt säkra på om elen räcker till tillagningsköket. Målsättningen är att vi ska klara det, men det kommer att kräva anpassningar i köket. Det handlar om energieffektiv utrustning.
Först i landet
Thomas Johansson har inte hört talas om några andra förskolor med liknande energilösningar.
I Vårgårda söder om Mariestad sker nu en ombyggnad av det första av sex flerbostadshus som Nilsson Energy ska utrusta med likadana tekniska lösningar som på förskolorna i Mariestad. Projektet beskrevs i en artikel i Förvaltarforum den 28 februari.
Komplement till batterier
– Det händer mycket på vätgasområdet och jag tror att det kommer att vara ett komplement till batterier. Man tittar också på att använda vindkraft och lagra energin därifrån i vätgas, säger Thomas Johansson.
Förskolorna ingår i projektet ”Test- och demonstrationsplats Mariestad”, där kommunen tillsammans med företag, akademi och myndigheter utvecklar hållbara transport- och energilösningar som testas i skarp miljö.
Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se
Thomas Johanssons fyra bästa råd för att installera vätgassystem
- Precis som med all ny teknik krävs eget engagemang och intresse.
- Ha med energitänket från början i planeringen, så att solceller och andra tekniska lösningar får plats.
- Om målet är att gå off-grid så måste både byggnad och övriga tekniska installationer, till exempel kökutrustning, vara väldigt energisnåla.
- Gör detta i samband med en nyproduktion eller omfattande renovering.