Nya möjligheter med 3D-modeller från drönare

Riksbyggen var en av pionjärerna med att använda drönare inom fastighetsförvaltningen. Nu testas ett nytt användningsområde: 3D-modeller som underlättar vid till exempel ombyggnad av husen eller vid förnyelse av utemiljöer.

Riksbyggen har tillsammans med företaget Spotscale börjat ta fram 3D-modeller av bostadsrättsföreningar. 3D-bilderna blir skalenliga och visar exakt hur fastigheter och gårdar ser ut ur olika vinklar.

– I bilderna kan man sedan lägga till eller ta bort föremål. På ett mycket naturtroget sätt kan man därför exempelvis enkelt få svar på frågan hur husen skulle se ut om man la till balkonger. Eller hur gården ser ut om ett eller flera stora träd plockas bort, berättar Göran Danling, processansvarig teknisk förvaltning på Riksbyggen.

Användas vid upphandling
3D-bilderna kan också användas för att beräkna ytan på taken eller på gräsmattorna vid upphandlingar. Bilderna skapas genom att en drönare försedd med kamera flyger över föreningen ett antal gånger och tar bilderna, som sedan bakas ihop till en 3D-modell.

Genom att ange uppmätta mått på vissa delar, till exempel ett fönster eller en vägg, blir skalan och måttangivelser rättvisande på hela modellen.

– 3D-modellen är också mycket användbar att lägga på föreningens hemsida, nyttig och rolig både för de boende och för personer som är intresserade av att köpa en lägenhet i föreningen, säger Göran Danling.

Sparar kostnader och arbetsmiljö
Riksbyggen har sedan tidigare framgångsrikt börjat använda drönare i fastighetsförvaltningen. Drönarna används i första hand till att inspektera tak, hängrännor och fasader.

– Det är både kostnadsbesparande för föreningarna och bra ur arbetsmiljösynpunkt för Riksbyggens anställda, säger Göran Danling.

Rensar med skylift
Skaraborg var ett av Riksbyggens testområden för inspektion med drönare.

– Nyligen inspekterade vi hängrännorna på ett stort antal bostadsrättsföreningar i Skövde med omnejd. På en karta prickar vi sedan in alla hängrännor som behöver rensas. Sedan gör vi en koncentrerad insats och rensar samtliga hängrännor med hjälp av skylift, berättar Mikael Günthner på Riksbyggens fastighetsförvaltning i Skaraborg.

– Tack vare kartan vet vi i förväg exakt vart vi behöver göra lyften och detta sparar pengar åt föreningarna jämfört med om vi måste gå upp men skylift till varje hängränna och titta, säger Mikael Günthner.

För mer information:
Göran Danling, processansvarig teknisk förvaltning, Riksbyggen, 070-35 00 411.
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega