En medarbetare blir anklagad för sexuella trakasserier. Hur agerar du som chef? Här är HR-expertens fem steg för att hantera situationen.
Det skriver tidningen Chef, som har intervjuat Annika Ahnlund, grundare av HR-bloggen.se som 2016 fick pris som årets bästa företagsblogg. Här följer hennes råd:
1) Ta det på allvar
Agera så fort du får kännedom. Kolla upp vad företaget har för handlingsplan för kränkande särbehandling (mobbning/sexuella trakasserier). Vifta inte bort det!
2) Prata med parterna
Kalla till enskilda samtal med de som är berörda. Den som kommer med anklagelserna och den som är utpekad. Här vill du ett öppet samtal där så mycket som möjligt ska komma fram.
3) Ta inte parti
Håll dig neutral och skapa dig en bild vad det handlar om. Viktigt att inte köra sitt eget race utan kolla hur företaget ska agera. Till exempel: Finns det ett kontrakt med företagshälsovården? Nyttja det i så fall.
4) Starta en internutredning
Här kan HR-avdelningen vara en stödresurs för att du ska göra rätt. Speciellt om du är ny som chef. Det kan finnas ett värde i att ta in en person utifrån som ser på situationen och de inblandade med nya ögon.
5) Kommunicera
Förklara så mycket du kan. Att ni haft enskilda samtal och att företaget startat en internutredning. Det skapar trygghet på arbetsplatsen och motverkar att rykten fortsätter att spridas.
Om en anställd sjukskriver sig på grund av mobbning eller sexuella trakasserier måste det anmälas av arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan.
Läs tidigare artikel på Förvaltarforum
Så anmäler du sexuella trakasserier
Organisationen Ledarnas chefsguide
Arbetsmiljöverkets information om kränkande särbehandling