Klotter motverkas med historiska foton

En aluminiumplatta ersattes med ett laminat som visar en historisk bild av platsen.

Einar Mattsson i Stockholm använder ett laminat för fasader som gör att klotter inte fastnar. Bolagets laminat är dessutom vackra historiska foton av platsen.

Att ständigt sanera klotter är både tröttsamt, tidskrävande och kostsamt. Dessutom är det svårt att göra miljömässigt. På en av fastigheterna på Södermannagatan i Stockholm har Einar Mattsson därför monterat en typ av foliering som bolaget hoppas ska minska klotter.

Tidigare var miljörummets utsida en trist aluminiumplatta med ett par mindre tilltalande plastfönster för ljusinsläpp. Nu har fasaddelen folierats med ett antigraffiti-laminat som innebär att klotter inte fastnar.

Om det trots allt klottras på ytan, så kan det enkelt torkas bort med en fuktig trasa, vilket är både tidsbesparande och miljövänligt.

Platsen för 100 år sedan
Laminatet kan ges utseendet av en bild. På Södermannagatan är laminatets foto från 1910-talet och visar hur korsningen Åsögatan och Södermannagatan i riktning norrut såg ut för drygt 100 år sedan.

– Det här är ett koncept som nu används på flera fastigheter, då det bara finns positiva vinster för hyresgäster, andra boende, besökare och inte minst för fastighetsägaren, kommenterar Erik Veide, ansvarig fastighetsförvaltare på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning.

Bakom fotot på Åsögatan 144 finns ett miljörum som maximerar alla fraktioner inklusive matavfall för Einar Mattssons hyresgäster. Miljörummet har även underlättat för bolagets avfallshanterare när de ska tömma sopkärlen.

Källa: Einar Mattsson

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega