Halverar användningen av energi för 250 kr/kvm

franluftatervinning_bred

Installation av frånluftsåtervinning på ett tak i Södertälje. Foto: Reza Yazdi.

Att vara en medveten beställare, återanvända fungerande metoder och jobba mycket med styr och regler är Rikshems koncept för att uppnå god komfort och hålla nere kostnaden vid energieffektiviseringar. Att notan för en 50-procentig energireduktion stannar på 250 kronor per kvadratmeter är inte ovanligt.

Rikshem har i dag 26 000 bostäder över hela Sverige, varav ungefär hälften i miljonprogram.  Bolagets mål är att sänka energianvändningen med 25 procent på tio år.

500 renoveringar per år
Varje år renoverar och effektiviserar man cirka 500 lägenheter och bygger 700 nya. Något som gett företaget många värdefulla erfarenheter.

– Vi vill åstadkomma driftnettoökning och hålla bra inomhuskomfort. Det gör vi genom att plocka alla lågt hängande frukter på ett smart sätt, säger Reza Yazdi, energi- och hållbarhetsansvarig. Det handlar framförallt om att minska kostnaderna för värme och varmvatten som ofta utgör närmare 80 procent av energikostnaderna.

Kunnig och medveten beställare
Hemligheten är enligt honom att vara en kunnig och medveten beställare som känner sina fastigheters energibalans och vet vad man vill. Annars är risken stor att bli offer för entreprenörernas entusiasm och satsa för mycket pengar i onödan.

reza_yazdi_rikshem_puff

Reza Yazdi, energi- och miljöansvarig på Rikshem.

– Siffror från Bebo, Energimyndighetens beställarorganisation för bostäder, visar att du kan uppnå en 50-procentig energiminskning under tusenlappen per kvadratmeter men också att du kan lägga ut 3 000–4 000 kronor utan att få någon ytterligare reducering, säger Reza Yazdi.

Inför varje renovering görs en ordentlig inventering av allt från klimatskalets skick till styr- och reglerfunktioner.

– Många av våra hus ser ungefär likadana ut vilket gör att vi kunnat ta fram standardiserade arbetsmetoder och slipper uppfinna hjulet på nytt varje gång.

Insatser på den tillförda energin
Bolaget har valt att i första hand rikta insatserna mot den tillförda energin och lägger mindre krut på den bortförda energin. När det räcker är huvudalternativet därför oftast att täta ventilationskanaler, återvinna frånluften och ta till vara på värmen med en värmepump.

– Dessutom jobbar vi mycket med att installera gott om givare som gör att vi kan mäta och styra värmen så att vi uppnår en jämn och god inomhuskomfort. Det finns så otroligt många bra automatiska lösningar i dag. Då kan vi uppnå en halvering av energianvändningen för en kostnad på 250 kronor per kvadratmeter.

Välj aldrig det dyraste
Men visst händer det att husen ibland är i så dåligt skick att man även måste göra något åt klimatskalet. Då rusar kostnaden snabbt i väg.

– Om du måste byta fönster så måste du. Men du behöver kanske inte välja det allra bästa och dyraste. De pengarna får du aldrig igen, säger Reza Yazdi. Det finns en stor risk att lägga för mycket pengar på effektivisering om man inte är klar över vad man vill.

Med fastigheter från Malmö i söder till Haparanda i norr är Rikshem också noga med att prioritera fastigheter på de orter där de kommunala taxorna är högst.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Rezas fem bästa tips om energieffektivisering

1. Bli bättre beställare genom att ta fram anvisningar för teknikval och funktioner

2. Följ upp dina projekt och se till att du har fått det som har föreskrivits

3. Glöm inte bort styr och regler – injustering och automatisering förbättrar inomhusmiljön och sparar energi.

4.Håll dig till beprövade system som inte kräver allt för avancerad förvaltning.

5.Nätverka och utbyt erfarenheter.

Vill du veta mer om hur Rikshem jobbar, kontakta: reza.yazdi@rikshem.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega