Ny vägledning för luftfilter

Svensk Ventilation har kommit med en ny vägledning för att välja luftfilter. Rätt skött kan filterbyten spara både energi och pengar samtidigt som det ger bättre innemiljö.

I den nya skriften får fastighetsägare och bostadsrättsföreningar vägledning om filterklass för till- och frånluft som baseras på filterklasser enligt standarden EN ISO 16890. Här förklaras även nyttan av energieffektiva filter och de olika energiklasserna.

Vägledningen gäller för filterval i flerbostadshus med centrala ventilationssystem.

En tidigare vägledning kom redan 2013 men den utgick från filterklasserna enligt den tidigare gällande standarden EN 779.

Två filterbyten per år
Är man noggrann och sköter sina filterbyten, så leder det till att man sparar mycket energi och pengar. En smutsig värmeväxlare medför ökade kostnader på grund av en försämrad verkningsgrad och smutsiga filter ökar luftmotståndet vilket resulterar i att ventilationsanläggningen förbrukar mer el, skriver Svensk Ventilation i den nya vägledningen.

Här rekommenderas att tilluftsfilter byts två gånger per år, en gång efter den pollenrika våren och en gång efter den fukt- och mögelrika hösten.

Du finner vägledningen i faktarutan under artikeln.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega