
Foto: SFV
Statens fastighetsverk har uppdraget att förvalta Sveriges kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer. 4 000 byggnader och 6,4 miljoner hektar mark ska tas om hand på ett hållbart sätt. Och omfattningen är bred, precis som beståndet i sig.
Alla är bekanta med en stor del av beståndet som Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar. Eller vad sägs om Kungliga Operan, Dramaten, Riddarholmskyrkan och Rosenbad till exempel? Och så Stockholms slott såklart. Men också Jokkmokks skogar, Sveriges ambassad i Kairo, Bohus fästning och Igelbäckens masugn.
Det är fastigheter och kultur- och naturmiljöer som ska bevaras, användas och utvecklas och som spelar en viktig roll i arbetet för en hållbar samhällsutveckling. Och dessutom ska förvaltningen bidra till Sveriges hållbarhetsmål.
Uppdraget från regeringen

Christian Levander. Foto: SFV/Pia Lyckeberg Ståhle
Statens Fastighetsverks uppdragsgivare är regeringen och i verkets uppdrag finns att bidra till ett hållbart byggande och en hållbar förvaltning. Varje år återrapporterar man i sin årsredovisning, utifrån riksdagens mål om Agenda 2030. Men hur går det att arbeta med hållbarhet i ett bestånd med så olika förutsättningar?
Vi frågade Christian Levander, hållbarhetschef på SFV, och som är den som ansvarar för de strategiska frågorna.
– Den senaste årsredovisningen visar att vi fullföljt vårt uppdrag med gott resultat. Nästa steg är att stärka vårt arbete med att begränsa vår klimatpåverkan. Under 2024 hade vi en ökning av specifik energianvändning i absoluta tal, bland annat på grund av att några större objekt återigen är i drift och ingår i statistiken. Energianvändningen per kvadratmeter låg på samma nivå som 2023.
Objekten han syftar på är byggnader som varit tomställda på grund av renovering och där hyresgästerna nu återvänt.
Utifrån tre strategiområden
Ambitionen är att hållbarhet inte ska vara en särfråga utan istället vara integrerat i verksamheten, fortsätter han.
– Vi jobbar med tre strategiområden; att bedriva långsiktigt hållbar fastighetsförvaltning, att bevara kultur- och naturmiljö och begränsa vår klimatpåverkan.
Förvaltningsorganisationen har ansvar för den operativa förvaltningen och är uppdelad i ett antal fastighetsområden. Förutom det delegerade operativa ansvaret finns centralt placerade specialister som samordnar, utvecklar och ger stöd till de olika fastighetsområdena.
– En utmaning är att försöka hitta en någorlunda enhetlig strategi, utifrån fastigheternas olika förutsättningar. Våra specialister driver olika typer av hållbarhetsfrågor och tar fram rutiner och projekteringsanvisningar som alla måste följa, oavsett fastighetsområde.
Sänker energin via renovering
Att jobba med energifrågan i hela beståndet innebär en utmaning i sig.
– Vi har ett konkret uppdrag från regeringen att minska energianvändningen. Målet är att genomföra åtgärder som, från och med den 1 januari 2014 till och med den 31 december 2030, minskar energianvändningen för den specifika energin med sammanlagt 20,9 GWh i de byggnader vi förvaltar.
I många fastigheter är förutsättningarna relativt goda men i de kulturhistoriskt värdefulla fastigheterna blir utmaningarna större. En stor del av energiåtgärderna görs i de större renoveringsprojekten, berättar Christian Levander.
– Normalt sett byter vi då ut all teknik till modern teknik. Därutöver gör förvaltningen också hela tiden löpande åtgärder beroende på vilka byggnader det handlar om.
Ett brett hållbarhetsperspektiv
Att SFVs bestånd omfattar allt från gamla slott från 1600-talet till mer moderna hus kräver olika grepp när det gäller hållbarhetsarbetet. Perspektivet är lika brett som beståndet i sig.
– Förutom att begränsa vår klimatpåverkan och sänka vår energiförbrukning jobbar vi även med, för oss, viktiga hållbarhetsfrågor som säkerhet, antikorruption och kulturmiljö, berättar Christian Levander.
Ett av de specifika fastighetsområdena är Stockholms regeringskvarter med sina tio kvarter och välkända fastigheter som bland annat Rosenbad, Arvsfurstens palats och Sagerska huset.
– Det här är ett relativt samlat bestånd i centrala Stockholm där den största hyresgästen är Regeringskansliet. Hela deras verksamhet präglas och styrs av just säkerhetsaspekten som också är den absolut största utmaningen.
Skyddsföreskrifter en utmaning
En av utmaningarna med att förvalta kulturhistoriskt värdefulla fastigheter är just de skyddsföreskrifter för statliga byggnadsminnen som finns, förklarar Christian Levander vidare.
– De måste vi följa och det innebär att vi i vissa fall kan behöva tillstånd från Riksantikvarieämbetet för att installera exempelvis ny teknik. Utmaningen blir att lösa enskilda fall på ett bra sätt. I ett nyligen avslutat projekt valde vi till exempel att lägga teknikrummet i en angränsande byggnad som inte är lika skyddad som huvudbyggnaden. På så sätt frigjorde vi ytor i huvudbyggnaden, för hyresgästens verksamhet, och begränsade samtidigt vår åverkan på det statliga byggnadsminnet. Det är i den här typen av projekt som våra projektledare och specialister måste tänka utanför boxen.
Text: Pernilla Krantz
redaktionen@forvaltarforum.se