Många fastighetsägare märker av en oroande trend: Fler och fler lägenheter ekar tomma när vakansgraden ökar. Men med rätt förvaltningsstrategi och proaktiv planering kan du vända denna utmanande situation till konkurrensfördelar.
Uteblivna hyresintäkter i kölvattnet av en stigande vakansgrad kan få förödande konsekvenser för företagets ekonomi och värdet på dina fastigheter. Att snabbt identifiera vakansrisk och att agera proaktiv kan därför vara avgörande för din verksamhet. Men hur vet du om just dina fastigheter är i farozonen? Några varningssignaler att hålla koll på är:
- Ökad omsättning av hyresgäster – Om fler än vanligt säger upp sina kontrakt kan det vara en signal på att bostäderna upplevs som mindre attraktiva.
- Längre uthyrningstider – Om det tar längre tid än normalt att fylla tomma lägenheter kan efterfrågan vara på väg ner.
- Områdesutveckling och konkurrens – Nyproduktion eller förändringar i närmiljön kan påverka efterfrågan på bostäder i ditt bestånd.
– Vakansgrad är något alla fastighetsägare behöver förhålla sig till. När marknaden förändras är det avgörande att vara proaktiv, snarare än att reagera först när skadan redan är skedd, säger Anton Klintenberg, expert på underhållsplanering.
Orsaker till vakanser
Enligt statistik från SCB stod ca 1,3 % av samtliga hyreslägenheter i landet tomma i september 2024. En tydlig ökning jämfört med tidigare år. Mindre orter och kommuner är särskilt utsatta: Enligt Sveriges Allmännytta är vakansgraden i vissa regioner nu över 8 %. Orsakerna kan variera, men några vanliga faktorer är:
- Ökad rörlighet på bostadsmarknaden – Hyresgäster har fler valmöjligheter och flyttar oftare.
- Ekonomisk osäkerhet – Hushållens köpkraft påverkar viljan att flytta till större eller dyrare boenden.
- Nyproduktion och konkurrens – Nybyggda bostäder lockar bort hyresgäster från äldre bestånd.
Tomma lägenheter skapar en ond cirkel
Ökande vakanser kan snabbt leda till negativa följdeffekter. Förutom minskade hyresintäkter så ökar kostnaderna för de kvarvarande hyresgästerna när färre delar på gemensamma driftkostnader. Områden med många tomma lägenheter riskerar dessutom ett sämre rykte då de kan upplevas som otrygga med minskad livskvalitet och sänkt attraktivitet på marknaden.
– Om du inte har en tydlig strategi kan problemet eskalera. Det är lätt att fastna i en reaktiv spiral där fastigheterna successivt tappar värde och konkurrenskraft, säger Anton Klintenberg.
Så vänder du trenden – 3 nycklar till en låg vakansgrad
För att hålla vakanserna nere gäller det att arbeta strategiskt. Här är tre områden att fokusera på
- Underhåll och standardhöjning
Se till att fastigheterna är i gott skick och attraktiva för hyresgäster. Planerat underhåll ger inte bara nöjdare boende, utan minskar också risken för akuta reparationer som kan påverka inflyttningsviljan negativt. - Aktiv marknadsföring och dialog med hyresgäster
Att snabbt fylla en tom lägenhet kräver rätt strategi. Satsa på effektiv uthyrningskommunikation och ha en tät dialog med både nuvarande och potentiella hyresgäster för att förstå deras behov. - Långsiktig strategi för hela fastighetsbeståndet
Har du en tydlig plan för fastigheternas framtid? Genom att arbeta med en strukturerad underhållsplan och analys av bostadsmarknaden kan du ta välgrundade beslut för att minimera vakanser och optimera din fastighetsförvaltning.
Vill du fördjupa dig?
Blir du nyfiken på att djupdyka i ämnet? Läs mer om vakansgradens ekonomiska påverkan och hur du kan planera långsiktigt i denna artikel på Planimas blogg.