Partnertext från SKB

SKB har vårdprogram för nybyggda fastigheter

Kvarteret Skrönan i Nockeby stod färdigt för inflyttning 2022, men har redan ett vårdprogram. Foto: baraBild. Kvarteret Motorn har fått blå klassning av Stockholms Stadsmuseum. Det betyder att bebyggelsemiljön anses ha synnerligen höga kulturhistoriska värden. Foto: Per Lundström. Originalmålning från 40-talet tas fram i kvarteret Ekoln. Foto: SKB/Henrik Betnér

Vårdprogram är praxis för fastigheter med höga kulturhistoriska värden och det gäller flera av SKBs äldsta hus. Men SKB skapar vårdprogram för alla sina fastigheter, även de nybyggda husen. Det hänger ihop med synen på förvaltning.

Johan Jarding, SKB. Foto: baraBild

– Alla hus blir ju gamla, bara man väntar. Då gäller det att ta hand om fastigheten från början och dokumentera och planera för en god fortsatt förvaltning, säger fastighetsutvecklingschef Johan Jarding.

För SKB har byggt hus sedan 1917 och aldrig sålt ett enda av dem. Det kallas evighetsförvaltning och betyder att långsiktigheten finns med i hela tänket kring byggande och förvaltning av bostadshusen. Det ska göras med hög kvalitet och omtanke.

– SKB:s medlemmar förväntar sig kvaliteten i såväl material som planeringstänk. Det här arbetet började faktiskt efter ett beslut på SKB:s föreningsstämma. En motion kom in om att ta fram vårdprogram för våra kulturhistoriskt klassade fastigheter, men där har vi tagit det längre då vi anser att alla hus är värda att bevara, berättar Johan Jarding.

Enklare att planera underhåll
Syftet är att ge kunskap om fastigheten och dess antikvariska värden, så att långsiktig förvaltning och underhåll görs på ett korrekt sett utifrån kulturhistorien. Målet är att bevara fastighetens och byggnadernas kvaliteter och karaktärsdrag. Med vårdprogrammet går det lättare att föreslå åtgärder som bevarar bebyggelsens värden. Tillsammans med annan kunskap ligger de förslagen sedan till grund för planeringen av kommande renoveringar.

Ett konkret exempel på nyttan av vårdprogram syns i tre SKB-kvarter i Årsta, där 29 trapphus nyss målats om med målet att återskapa originalfärgerna från 1940-talet. En konservator har skrapat fram originalfärgerna bakom mönstren som målades där för 40 år sedan. Nu dokumenteras åtgärderna i vårdprogrammet för fastigheterna och minskar behovet av detektivarbete vid framtida arbeten i husen.

Se på det nybyggda som det gamla
Att skapa vårdprogram för nya fastigheter är inte självklart enklare än att göra det för äldre bebyggelse.

– Det är roligt att ge en utmaning till byggnadsantikvarierna, för de säger att de tidigare aldrig har tittat på nya fastigheter i det här arbetet. Men de ska ju besiktas enligt samma principer som de gamla husen och deras utemiljöer, säger Johan Jarding.

Arbetet med att ta fram vårdprogram är en löpande process och hittills finns det för 24 SKB-kvarter.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega