SKB har fastigheter i Stockholm och sex andra kommuner i regionen. Alla bostadsgårdar sköts med egen personal; fastighetsskötare, en utemiljögrupp med trädgårdsmästare – och engagerade boende. Det ger en goda utemiljöer för både odling och samvaro.
I våras bestämde sig SKB för att visa för flera hur mycket arbete som man gör med utemiljön. Därför deltog föreningen med ett tävlingsbidrag till ”Årets uteplats” på mässan Nordiska trädgårdar. Det handlade om att visa på värdet av grönska i staden och hur även den minsta av innergårdar kan bli en oas.
– Våra gårdar har väldigt olika karaktär. Storleken varierar från väldigt små innergårdar till stora gårdar i ytterområdena med mycket naturmark och bostadshusen är från varje decennium sedan början på 1900-talet, säger Jenny Fahlman Öhr, trädgårdsmästare och utemiljöchef på SKB.
Projekt på gårdarna
SKB har egna fastighetsskötare i varje kvarter och de gör löpande trädgårdskötsel, som att klippa gräs och rensa ogräs. Utemiljögruppen sköter mycket av det planerade underhållet och arbetar mer med projekt ute på gårdarna. Därtill får de agera sakkunniga och är varje år ute och besiktar gårdarna.
Vid nyproduktion finns personal från utemiljögruppen med för att titta extra noga på förvaltningsperspektivet i förslagen från externa landskapsarkitekter. De tar också fram egna förslag när gårdarna behöver tillägg och renoveringar.
– Planteringar behöver renoveras ibland, precis som husen. Våra boende frågar också efter nya umgängesytor, som grillplatser och pergolor, berättar Jenny Fahlman Öhr.
Engagerade boende
Eftersom SKB är en kooperativ bostadsförening är de boende ofta engagerade i utemiljön och det kan bli många dialoger om växtval och sittytor. Många SKB-kvarter har trädgårdsgrupper bland de boende och deras engagemang syns exempelvis i gemensamma vår- och höststädningar, odlingsytor på gårdarna och gemensamma byggen av insektshotell.
Varje år arbetar man med ett utvalt tema under rubriken Grönt boende. År 2022 var temat biologisk mångfald och SKBs medlemmar blev inbjudna till föreläsningar i ämnet och fick tips om hur även den minsta balkong kan gynna pollinerare som fjärilar, bin och andra insekter. Då upprättades också en växtlista som används vid planteringar och restaureringar.
– Listan har många inhemska växter som är lätta att odla, men de ska ju också vara estetiskt tilltalande. Utemiljön ska ha ett skönhetsvärde och fungera i alla säsonger, säger Jenny Fahlman Öhr.
Till utemiljöns funktionalitet hör också att den behöver leva upp till nuvarande och framtida behov med exempelvis klimatförändringar. Det gör det extra viktigt att på olika sätt gynna den biologiska mångfalden, eftersom den är en förutsättning för många ekosystemtjänster som exempelvis skugga, vattenrening, temperaturreglering och dämpat buller.