Det bubblar i proptechbranschen men mycket tar också för lång tid. Det menar Roger Tofft, VD och initiativtagare till PropTech Sweden. Vägen framåt stavas bland annat lagkrav, mod, transparens, rätt kompetens. Och AI förstås.
Sedan länge pratar många om proptech, även om huvuddelen av Sveriges fastigheter ännu inte är uppkopplade. Men nya innovativa lösningar inom utveckling och förvaltning lanseras kontinuerligt, tekniken går som tåget och startup-bolag växer upp som svampar ur jorden.
– Det bubblar mycket där ute, konstaterar Roger Tofft, som har stora delar av världen som sin arbetsplats. Just nu säger man att det finns fler pilotprojekt inom proptech i England än det finns piloter på British Airways.
Samtidigt frågar många sig; vad blir nästa steg?
– Trots att det händer mycket i branschen just nu står vi och famlar lite. Utvecklingen har gått ungefär i den takt som var förväntad, jag tror inte att det var någon som trodde att fastighetsbranschen skulle ta ett jättesprång. Branschen är alldeles för beroende av exempelvis lagar, regler, ränta och politik.
Quick fixes i väntan på
Just lagar och regler är det som krävs för en hållbar utveckling. Men processerna tar alldeles för lång tid, menar Tofft.
– Samtidigt utvecklas tekniken otroligt snabbt vilket betyder att vi hela tiden behöver ha en örat-mot-rälsen-dialog. Dessutom behövs det fler aktörer som vågar testa lösningar istället för att bara sitta och vänta på lagkrav kring redovisning och hållbarhet. Det finns stora möjligheter i varje enskild process, att förändra själv, och de fastighetsägare som vill starta en innovationsresa kan börja i liten skala och hämta inspiration från andra.
Men tyvärr är det många av de små och medelstora fastighetsbolagen som sitter och väntar på en standard för att hantera saker. Och då blir det problem, enligt Roger Tofft.
– För många blir lösningen istället olika quick fixes, när det egentligen handlar mer om att skaffa rätt kompetens och att systemen hanteras rätt hos fastighetsägarna. Snabba lösningar innebär att man istället för att göra sin hemläxa och utbilda sin egen personal, vilket man inte hinner, lägger mycket pengar på konsulter. Det blir inte hållbart på sikt.
Satsa på egen kompetens
Tofft menar att det istället är av stor vikt att vi får in fler människor med bred teknisk kompetens i branschen.
– Jag brukar prata om att fastighetsägarna kommer behöva ha ett eget SWAT-team framöver. Det måste finnas en bred kompetens inom den egna organisationen, även spetskompetens, så att man inte blir beroende av konsulter.
Framöver måste det också ske en stor utveckling kring säkerhet, något som också kräver rätt kompetens men också ett samarbete mellan främst leverantörer och fastighetsägare.
– De som kopplat ihop flera fastigheter riskerar också att råka ut för fler cyberattacker, konstaterar Roger Tofft. Så hur kopplar vi in cyber security? Jag tycker det är väldigt viktigt att redan nu kolla med leverantörerna hur de kommer bygga in det i sina system. Och även börja träna och förbereda sina medarbetare på olika scenarion.
AI är hjälten
Men samtidigt som vi, enligt Tofft, står och famlar får AI agera hjälte i sammanhanget. Just nu ger AI utvecklingen en rejäl skjuts i rätt riktning.
– Nu börjar vi kunna se tydliga trender på hur AI faktiskt kan hantera stora mängder data, tidigare har proptech egentligen bara inneburit att vi tar en manuell process och gör den digital. Processer som har hjälpt hyresgästen men som egentligen inte gett något mervärde för fastighetsägaren. Men nu kan exempelvis AI ta hand om ärendehantering i förvaltningen, i form av en chatbot. Det finns fina exempel på där ärendehanteringen har minskats med 40 procent för förvaltningspersonalen.
Tyvärr har många fastighetsägare ännu inte börjat samla in datan för att på så sätt kunna skapa sig en värdefull överblick.
– Här har vi ytterligare en utmaning vad gäller kompetens. Men med rätt använd AI kommer vi kunna hitta en bra ROI så intresset borde vara stort. Tillsammans med andra tekniska lösningar kommer AI kunna hjälpa förvaltningen att utföra uppgifter till 100 procent, alltså också slutföra och kontinuerligt uppdatera.
Och det finns fler vinster, fortsätter Tofft.
– Bland annat kommer förvaltarna kunna fokusera på att vara ute mer hos kund, något som kommer bli ännu mer värdefullt i takt med att hyresgästerna kräver flexiblare avtal. Det kräver ju i sin tur att fastighetsägarna måste befinna sig närmare sina kunder för att veta exakt vad deras verksamheter behöver.
Framgång på olika sätt
Anpassningsbara affärsmodeller, ett gediget kunskapsutbyte och att proptechbolagen tillsammans med fastighetsbolagen hittar lösningar där innovation, förändringsledarskap och teknologi kan lösa framtidens utmaningar och krav, är vägen framåt, enligt Roger Tofft. Men det finns mer som är viktigt.
– Vi måste bli transparenta och hjälpas åt! Mer samverkan och en empati för varandra och varandras affärsmodeller krävs för att vi ska komma framåt.
Kom igång med proptech:
- Börja se över de fyra elementen kopplade till era fastigheter; vatten, energi, jord (återbruk), och luft.
- Delta på mötesplatser internationellt, exempelvis PropTech Connect i London. Tänk globalt men arbeta lokalt.
- Engagera er utanför er verksamhet. Skaffa ett utifrån- och inifrånperspektiv på era egna fastigheter.
- Om era kunder flyttar ofta, fokusera på att genomföra smidiga inflyttningar/utflyttningar, stärk kundrelationerna, utveckla er roll i proaktiv kundvård och förstå er data.
Text: Pernilla Krantz
redaktionen@forvaltarforum.se
PropTech Sweden
PropTech Sweden, grundat 2019, är ett nätverk av medlemmar och partners inom alla olika grenar av fastighets- och byggbranschen. Genom samverkan bidrar man gemensamt för att öka digitaliseringen av fastigheter.
Syftet är att hjälpa företag och organisationer att skapa och utveckla fastigheter genom att arbeta globalt, möjliggöra affärer samt främja ledande innovation.
Bland medlemsbolagen finns bland andra Castellum, Skanska, Hemsö och ICA Fastigheter. Man samarbetar dessutom med riskkapitalbolag, affärsänglar och andra investerare, men också statliga myndigheter såsom städer, regioner och kommuner.
Källa: PropTech Sweden