Svanenmärkt fastighetsdrift lanseras nu som ett verktyg för att effektivisera fastighetsdrift och minska klimatavtrycket. Kraven omfattar både den dagliga driften och det löpande underhållet av byggnaden.
Det finns en stor, outnyttjad miljö- och klimatpotential i att optimera driften av byggnader, särskilt stora kontorsbyggnader och bostadshus, skriver Svensk Miljömärkning i ett pressmeddelande. Därför har Svanen nu lanserat krav på fastighetsdrift som kan resultera i Svanenmärkning.
De nya kraven har två huvudsakliga syften. Det ena är att förvalta den del av fastighetsbeståndet som redan är optimerat och håller hög kvalitet. Det andra är att förbättra det befintliga fastighetsbeståndet genom underhåll och optimerad drift. På så sätt kommer de nya kriterierna att bidra till att lyfta fastighetsbeståndet till en mer energieffektiv nivå.
– Vi har sedan tidigare erfarenhet av att utarbeta effektiva krav för nybyggnation och renovering av byggnader. Fastighetsdrift är ett naturligt nästa steg och vi upplever ett stort intresse från marknaden. Inte minst från de företag som redan har licens för Svanenmärkt nybyggnation och som ser Svanens nya krav för fastighetsdrift som ett resurseffektivt sätt att bevara värdet på byggnaderna, säger Linda Carnby, affärsområdeschef för hus på Miljömärkning Sverige.
Känd svan
Enligt pressmeddelandet är Svanenmärkt fastighetsdrift ett relevant verktyg för exempelvis förvaltare av investeringsfonder. De måste leva upp till ökade krav på hållbarhetsrapportering för sina fastighetsbestånd. Det innebär att potentiella risker måste identifieras och analyseras – och att åtgärder måste vidtas för att både anpassa sig till och mildra klimatförändringarna. På så sätt är Svanens krav ett redskap i relation till EU:s taxonomi.
Enligt Nordic Consumer Sustainabilty Index 2024 känner 98 % av svenskarna till Svanen vilket även skulle göra det till ett kommunikationsverktyg gentemot hyresgästerna.
Svanens krav för fastighetsdrift
Svanenmärkt fastighetsdrift minskar miljöpåverkan genom att uppfylla krav på energi- och vatteneffektivitet samt klimatanpassning av byggnaden. Den säkerställer också kvalitet av inomhusluften, en effektiv resursanvändning, skydd av den biologiska mångfalden och användningen av produkter och tjänster som uppfyller hälso- och miljöstandarder.
Kraven inkluderar:
- Drift av energieffektiva byggnader från start eller efter implementering av energibesparande åtgärder.
- Energibesparing genom kontinuerlig övervakning och optimering.
- Utvärdering av klimatrisker och anpassning till klimatförändringar över tid.
- Upprätthållande av en hälsosam inomhusmiljö genom att uppfylla krav på fuktkontroll och minska exponering av skadliga ämnen.
- Optimerad vattenanvändning genom kontinuerlig övervakning, och implementering av vattenbesparande teknik.
- Att göra det enkelt för hyresgäster att återvinna, reparera och återanvända för att främja resurseffektivitet.
- Att skydda den biologiska mångfalden genom att undvika bekämpningsmedel och bevara värdefulla naturområden.
- Användning av produkter och tjänster som uppfyller strikta hälso- och miljöstandarder.
Produktgruppen omfattar drift av nya och gamla kontorsbyggnader, utbildningsbyggnader, som skolor och förskolor, samt drift av nya och gamla bostadshus som lägenheter, radhus, studentbostäder och särskilda boenden för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Produktgruppen omfattar även drift av vårdinrättningar, såsom tandvårdskliniker och fysioterapicenter. Det är driften av den enskilda byggnaden som kan certifieras.
För mer info kan man anmäla sig till ett webbinarium 5/11.
Källa: Miljömärkning Sverige