Webbformulär ska ge tips om olovlig andrahandsuthyrning

Varje år tar HFAB, Halmstads Fastighets AB, tillbaka drygt 100 lägenheter som hyresgäster har hyrt ut olovligt i andra hand. Nu presenterar HFAB ett webbformulär där man kan göra en anonym anmälan vid misstanke om olovlig andrahandsuthyrning.

Den olagliga bostadsmarknaden med så kallade oriktiga hyresförhållanden är ett nationellt problem. Exempel på oriktiga hyresförhållanden är olovlig andrahandsuthyrning, försäljning av förstahandskontrakt, skenbyten eller uthyrning av lägenheter som hotellrum. Sedan flera år tillbaka jobbar det kommunala bostadsbolaget HFAB aktivt med regelbundna kontroller av olovlig andrahandsuthyrning.

– Vi vill att våra hyresgäster ska kunna känna sig trygga i sina hem och veta vilka deras grannar är. Om någon misstänker att en hyresgäst hyr ut en lägenhet otillåtet är vi tacksamma om personen i fråga kontaktar oss så fort som möjligt. På detta vis kan vi frigöra lägenheter till de som står i vår bostadskö. Vi kan även hjälpa till och förhindra pågående brott som folkbokföringsbrott, säger Niklas Ståhl, chef för HFAB:s bostadssociala avdelning.

Ett enklare sätt att kontakta HFAB
Tidigare har HFAB tagit in tips om misstänkta olovliga andrahandsuthyrningar via besök, telefon och mejl. Nu finns det ett enklare sätt att kontakta bostadsbolaget om någon misstänker att en hyresgäst hyr ut sin lägenhet otillåtet i andra hand, nämligen ett webbformulär på hfab.se/olovliguthyrning. Den som fyller i formuläret kan själv välja om hen vill vara anonym eller inte.

– Vi hoppas att webbformuläret ska leda till att vi får in ännu fler anmälningar om oriktiga hyresförhållanden. Formuläret är öppet dygnet runt. Det här är en del i vårt arbete med att skapa tryggare bostadsområden, säger Niklas Ståhl.

”De allra flesta förstår varför vi måste ta tillbaka lägenheterna”
De senaste åren har HFAB tagit tillbaka drygt 100 olovligt uthyrda lägenheter per år. Den vanligaste orsaken till att hyresgästerna har hyrt ut sin lägenhet i andra hand är att de inte är i behov av den längre.

– De allra flesta förstår varför vi måste ta tillbaka lägenheterna. Vi har en bra dialog med våra hyresgäster och det är väldigt sällan vi behöver ta vidare ett ärende till hyresnämnden. Vi har också en bra dialog med de som har hyrt lägenheten i andra hand, ibland vet de inte ens om att de har gjort fel. Vi har tre månaders uppsägningstid vid olovlig andrahandsuthyrning. Finns det barn i familjen som bor i lägenheten ger vi längre uppsägningstid för att det ska vara lättare att hinna hitta ett nytt boende, säger Niklas Ståhl.

Så motverkas oriktiga hyresförhållanden
Bristen på bostäder är en viktig orsak till att det förekommer oriktiga hyresförhållanden. HFAB har hållit en hög nyproduktionstakt de senaste åren och byggt sammanlagt 257 nya bostäder i Halmstads kommun sedan 2021.

– Vi hoppas att vår nyproduktion och vårt nära samarbete med hyresgäster, kommunen och polisen ska resultera i att vi kan få ned siffran på antalet olovliga andrahandsuthyrningar i framtiden, säger Niklas Ståhl.

Källa: HFAB

Så många lägenheter har HFAB tagit tillbaka de senaste åren

2020: 106
2021: 112
2022: 116
2023: 120

HFAB:s webbformulär för att lämna tips om misstänkt olovlig andrahandsuthyrning, läs mer här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega