HFAB satsar på hållbarhet i förändrad underhållsfond


HFAB, Halmstads Fastighets AB, har förändrat bolagets underhållsfond. Hållbarhet och ett större fastighetsägaransvar står i fokus. Förändringen av underhållsfonden är en överenskommelse mellan HFAB och Hyresgästföreningen.

Fram tills nu har hyresgästerna i det kommunala bostadsbolaget HFAB haft ett mycket stort ansvar för det inre underhållet av sina lägenheter. Hyresgästerna har själva fått se till att underhållet av alltifrån golv och väggar till köksluckor och innerdörrar har prioriterats i rätt ordning och vid behov. Beställningarna har skett via underhållsfonden som tillhör respektive lägenhet. HFAB har alltid sett positivt på att hyresgästerna har kunnat påverka det inre underhållet, men samtidigt har det funnits en problematik kring underhållsfondens upplägg.

– Det har varit en obalans i underhållet, vilket blivit särskilt tydligt vid omflyttningar och när en lägenhet har haft flera hyresgäster under kort tid. En lägenhet kan ha tapetserats tre gånger på fem år, trots att den egentligen hade behövt ett nytt vardagsrumsgolv eller en ny köksbänk för att hålla i längden. Upplägget med den gamla underhållsfonden har inte fungerat optimalt utifrån hållbarhets- och förvaltningssynpunkt, säger Christian Kylin, vd på HFAB.

HFAB tar tillbaka ansvaret för lägenhetsunderhållet
För att komma till rätta med problemet har HFAB förändrat underhållsfonden. Det innebär att det kommunala bostadsbolaget tar tillbaka det övergripande ansvaret för lägenhetsunderhållet.

– Hyresgästerna kommer fortfarande att kunna påverka sitt lägenhetsunderhåll, men HFAB ska ansvara för att fatta fackmannamässiga beslut med hållbarhet i fokus. Vi har ett ansvar och en plikt som fastighetsägare att se till att våra fastigheter sköts på bästa sätt. Det är orimligt att lägga det ansvaret på våra hyresgäster som väljer hyresrätt för ett bekymmersfritt boende, säger Christian Kylin.

Förändringen av underhållsfonden är ett resultat av den senaste hyresförhandlingen mellan HFAB och Hyresgästföreningen. Parterna kom då överens om en hyresökning på 3,3 procent kombinerat med en förändring av underhållsfonden. Avtalet som rör just förändringen av underhållsfonden skrevs under onsdagen den 17 maj.

Så förändras underhållsfonden
Enligt de nya riktlinjerna kan hyresgästerna fortfarande påverka följande inre underhåll i sina lägenheter:

  • Tapetsering
  • Målning av väggar och tak
  • Byte av golv
  • Slipning av parkettgolv
  • Övriga åtgärder beslutas av HFAB, till exempel byten av innerdörrar och köksbänkar eller snickerimålning och lackering av köksluckor.

Precis som tidigare ingår inte renovering av badrum, våtutrymmen och WC i lägenhetens underhållsfond. Denna typ av renovering ligger i fastighetsunderhållet och planeras och genomförs av HFAB.

Tidsfristen förändras för tapet och målning
Tidsfristerna för HFAB:s underhåll har förändrats för att stämma bättre överens med övriga fastighetsbolag i branschen. Det måste bland annat ha gått mellan 5 och 13 år innan ett rum kan målas eller tapetseras igen, om rummet inte har onormalt slitage.

– Tidigare hade vi ingen sådan tidsgräns. Enligt riktlinjerna för Sveriges allmännytta ska det gå 13 år mellan målning och tapetsering, säger Christian Kylin.

Funktion och hållbarhet ska styra – inte estetik
När hyresgästerna vill använda saldot i underhållsfonden ställer de en förfrågan till HFAB. Om tidsfristen för underhåll stämmer kommer personal ut och gör en besiktning innan de tar beslut om ett eventuellt underhåll.

– Då gör vi en helhetsbedömning av lägenheten. Vill hyresgästen tapetsera vardagsrummet men vi kan se ett stort behov av golvrenovering i stället är det golvet vi kommer att använda underhållsfonden till. Det är funktion och hållbarhet som styr, inte estetik. Med den nya underhållsfonden gör hyresgästerna inga beställningar utan förfrågningar, säger Christian Kylin.

Lägenheter med full fond
Hyresgäster med lägenheter som hade ett fondsaldo på 95–100 procent vid datumet för förändringen av underhållsfonden har möjlighet att använda saldot enligt de gamla reglerna i ytterligare tre månader. Idag bor cirka 500 av HFAB:s hyresgäster i en lägenhet med full eller nästan full fond. Berörda hyresgäster kommer att få information via e-post eller brev på posten.

Christian Kylin hoppas att HFAB:s hyresgäster kommer att uppskatta den uppdaterade underhållsfonden med hållbarhet i fokus.

– Vårt mål är att både befintliga och framtida hyresgäster ska ha ett boende med jämn kvalitet och underhåll, säger han.

Studentlägenheter, lägenheter med korttidskontrakt och blockförhyrda lägenheter omfattas inte av underhållsfonden.

Källa: HFAB

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega