Victoriahem minskade vattenförbrukningen med 17 % – på ett år

Victoriahems områdeschef Pierre Lundberg, i Örebro.

Som första privata hyresvärd i Örebro valde Victoriahem att införa individuell mätning och debitering av vatten i mars 2022. Resultatet, ett år senare, är enastående – 17% mindre vattenförbrukning och till och med mer…

I ett inlägg på LinkedIn berättar områdeschef Pierre Lundberg om Victoriahems initiativ i Örebro, som nu har gett ett så gott resultat. Systemet med individuell mätning och debitering (imd) innebär att varje hushåll betalar för det vatten som just de förbrukar, istället för en schablonavgift.

Det har gett incitament till hyresgästerna att tänka över sin förbrukning och uppenbarligen har det fungerat.

– Att kommunicera om förändringen och vikten av att spara vatten visade sig vara effektivt för att få ner vattenförbrukningen. Våra hyresgäster blev uppmärksamma på sin förbrukning och gjorde förändringar redan innan systemet som bygger på kostnad var infört, konstaterar Pierre Lundberg.

Till och med mer än 17% …
I februari 2023 var vattenförbrukningen 7 965 kubikmeter lägre än i februari 2022, en minskning med 17 procent. Men faktum är att minskningen är större än 17 procent.

– Hyresgästerna fick information om det nya systemet i maj-juni 2021. Och redan då kunde vi se hur vattenförbrukningen började minska månad för månad, säger områdeschef Pierre Lundberg.

Mellan maj 2021 och februari 2023 sjönk vattenförbrukningen i Victoriahems fastigheter i miljonprogrammet Brickebacken med drygt 25 procent.

Många insatser för att spara vatten
IMD för vatten är den senaste av många insatser som Victoriahem gjort för att få ner vattenförbrukningen i Brickebacken. Täta läckor, sätta in snålspolande duschmunstycken och uppmana sina hyresgäster att anmäla droppande kranar och rinnande toalettstolar har tidigare gett goda resultat.

– Sedan vi tog över fastigheterna har vattenförbrukningen minskat med en tredjedel, och en av våra fastigheter har minskat sin förbrukning med hela 40 procent, tack vare Victoriahems och våra hyresgästers gemensamma insatser, säger Pierre Lundberg.

I inlägget på LinkedIn berättar även Pierre Lundberg att hyresgästerna har fått tillbaka totalt 1 275 000 kr på sin hyra på grund av lägre vattenförbrukning.

– Det är en win-win för alla om vi får ner vattenförbrukningen. Det känns riktigt bra, avslutar han.

Källa: Victoriahem

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega