Energipriserna rusar – vad ska jag göra? Här är 4 tips!

Stefan Lindsköld, vd på Aktea Energy, oroar sig inför kommande ”uppvärmningssäsong” då elräkningarna åter igen kan rusa i höjden. I sin krönika ger han 4 handfasta tips på hur fastighetsbolag kan agera för att minska sina oönskade kostnader.

Förra vintern var inte bittert kall. Ändå såg vi en rusning av energipriserna utan dess like. Jag har pratat med fastighetsägare som fått mångdubbelt dyra energiräkningar. Ett exempel från Halland är en fastighet med normalt 200 000 kronor för uppvärmning som steg till 600 000. Ett industribolag har lagt om sin budget för att ha råd med väntade 6 miljoner i elkostnad i stället för det vanliga 2,5.

Det samma gäller runt om i Europa. Huvudnyhet i norska Dagens Naeringsliv i måndags var en intervju med ägaren till en vägkrog som inte visste hur han skulle få kunderna att betala så mycket för burgarna som han behöver för att klara elräkningen.

Nu närmar sig nästa uppvärmningssäsong och vi energikonsulter möter många oroade fastighetsägare och företag med frågan ”Vad ska jag göra?”. Det tar emot att säga det, men att nu starta upp större teknikinvesteringar är i de flesta fall för sent. Med komponentbrist i produktionen och överbelastade installatörer bör du inte räkna med att få något nytt på plats förrän till våren.

Därför kommer här de fyra tips som jag tror är bäst under rådande omständigheter.

  1. Optimera driften av alla tekniska system
    Byggnader ska inte värmas samtidigt som de kyls. Lokaler ska inte ventileras när rummen är tomma. Värm inte lägenheter mer än vad som är absolut nödvändigt. Säkerställ att alla temperaturer, tidkanaler och flöden är perfekt inställda och att filter och växlare är rimligt rena. Komponenter som kan riskera att gå sönder under vintern bör bytas ut direkt.

    Detta är något som många fastighetsägare arbetar med löpande, men det är slående hur mycket som ändå går att trimma ner.

  2. Engagera hyresgästerna
    En drifttekniker eller teknisk förvaltare vet hur svårt det är att sänka temperaturen. Minsta justering och hyresgästerna börjar ringa. Ett vanligt år… Men nu har vi en speciell situation. Det råder energibrist i Europa, ett närliggande land blir invaderat och angriparen använder energin som utpressningsmedel för att tysta protesterna.

    Är det något år vi alla behöver ställa upp på att värma kroppen med en extra tröja, istället för att värma hela rummet, så är det i år. Sitter personal utspridda på ett stort kontor, be dem flytta ihop i en del och stäng ner den andra.

    Kanske kan energieffektivisering bli något positivt som får hyresgästerna att engagera sig och känna att de bidrar.

  3. Följ upp energistatistiken ofta
    En trasig ventil kan stå och rinna i många dagar innan någon upptäcker det. En värmepump kan stoppa och gå över på eldrift. Någon börjar ladda sin elbil utan tillåtelse, och därtill på eftermiddagarna då elpriset är som högst. Om du bara stämmer av elanvändningen i samband med att räkningen kommer kan det redan ha kostat dig väldigt mycket pengar.

    I stället behöver du utse någon som är ansvarig för att löpande följa energianvändningen och reagera på förändrade kurvor. Har du inte redan investerat i ett system för energiuppföljning bör du göra det snarast eller sätta dig in i ditt elbolags appar.

  4. Satsa på 2023
    Gör en långtidsplan för energieffektivisering och rensa bort allt annat från underhållsplanen. Du kommer med stor sannolikhet inte hinna med några större projekt i år, men starta för allt i världen redan nu upp arbetet med att projektera och upphandla investeringar för våren 2023 så att du kommer igång direkt.

I den bästa av världar är kriget snart slut och vintern blir mild. Men sannolikheten för att det ska hända känns smal och som förvaltare behöver du vara förberedd. Mitt tips är att sätta igång omedelbart och att arbeta på såväl kort som lång sikt.

Stefan Lindsköld
Vd och partner på Aktea Energy

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega