Olle på HBV har system för klimatsmarta inköp

Inköp handlar inte bara om ekonomi. Klimatavtryck är en viktig variabel i allmännyttans upphandling.
– Mitt jobb är att skapa bättre underlag för att andra ska fatta kloka inköpsbeslut, säger Olle Wiman, verksamhetscontroller och IT-ansvarig på HBV.

Sveriges allmännyttiga bostadsbolags inköpsfunktion, HBV, fyller 70 år och är en medlemsägd ekonomisk förening med ett 40-tal anställda. Syftet med föreningen har hela tiden varit att främja medlemsbolagens intressen.

Samordnade upphandlingar av varor och tjänster kopplade till byggnation, renovering och förvaltning av fastigheter pressar inköpspriserna tack vare de stora volymerna.

– Allt som behövs för att förvalta hus, sammanfattar Olle Wiman.

Guidar till kloka inköp
Idag har HBV närmare 200 ramavtal med olika leverantörer och 380 medlemmar, majoriteten kommunala bostadsbolag.

Olle Wiman har en magisterexamen i IT och ekonomi från Stockholms universitet. Nu har han arbetat i sju år på HBV och bland annat utvecklat ett beslutsstödssystem som guidar medlemmarna till kloka inköpsbeslut via portalen Mina sidor. Här producerar han också regelbundet rapporter inom olika inköpsområden.

– Systemet nosar reda på all information som finns i andra system, säger Olle Wiman.
Som exempel nämner han system för ekonomi, upphandling, customer relationship management, CRM (kundvård) och en avtalsdatabas.

Vilken information är det oftast som era medlemmar söker?
– Vitvaror, VVS-material, byggmateriel, tvättstugeutrustning är vanliga inköp. Och allt som har med reparationer, underhåll och energi att göra, till exempel solceller. Poängen med att vi har samlad information är förstås att man inte behöver åka ut och leta på olika byggmarknader.

Det nya är alltså att man även kan se inköpens klimatavtryck?
– Ja. Det är Upphandlingsmyndigheten som har skapat ett verktyg. Det går att se vilka inköp som gör störst klimatavtryck. Miljöspend kallas det och verktyget räknar på koldioxidutsläpp istället för på kronor och ören.

Alla HBV:s medlemmar kan ta del av detta på Mina sidor, berättar Olle Wiman. Han kommer att hålla ett föredrag samt visa hur portalen fungerar under seminariet Framtidens förvaltare som arrangeras av Förvaltarforum den 24 maj.

Jobbar du med klimatfrågan även på andra sätt?
– HBV är med i projektet ”Det som mäts blir gjort” som drivs av Vinnova och Miljö & Avfallsbyrån i Eskilstuna. Det handlar om cirkularitetskrav i upphandlingar, till exempel viss mängd återbruk av plast, fossilfria transporter och att laga saker istället för att köpa nytt.

Den största utmaningen just nu?
– Tiden är den största utmaningen. Jag har stora ambitioner och vill alltid göra lite mer. Det gäller att lära sig att stycka elefanten i bitar.

Det roligaste med jobbet?
– Det är fritt och varierande med stora möjligheter att påverka. HBV växer och det är drag i verksamheten.

Din framtidsspaning för fastighetsbranschen?
– Traditionellt är det ju en konservativ bransch. Fortfarande åker många till butik och hämtar sina grejer. Men jag tror att e-handeln kommer att öka och bli mer strukturerad. Det sparar både tid och miljö.

Olle Wimans tips för inköpare inom allmännyttan:
• Bli medlem i HBV. Vi har många medlemmar men kan bli fler. Som medlem får du inloggning till Mina sidor för bättre villkor, priser, avtal, uppföljning och kontroll. Vi tar hänsyn till både klimat och ekonomi.

Text: Ulf Storm
redaktionen@forvaltarforum.se

Olle Wiman

Titel: Verksamhetscontroller och IT-ansvarig på HBV.
Ålder: 46 år.
Uppväxt: Linköping.
Bor: Villa i södra Stockholm.
Yrkeserfarenhet: Controller, teamledare, IT-samordnare.
Utbildning: Stockholms universitet; magisterexamen IT/Ekonomiprogrammet, etik i företag och förvaltning, mediekunskap.
Familj: Fru och två barn.
Fritid: Båt i Östersjöns skärgårdar.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega