Att jobba med fastigheter blir aldrig tråkigt, tycker Dalia Shwan. Och som fastighetschef på MKB får hon göra det hon gillar mest – att med hjärna och hjärta bidra till stadens utveckling i ett allmännyttigt bolag.
Dalia Shwans pappa var kurd och kämpade för att kurderna skulle få ett eget land. Till sin svenskfödda dotter sa han: ”Du är född i ett demokratiskt land. Du har en röst – använd den”.
– Det har jag alltid burit med mig. Jag funderar hela tiden på hur jag kan göra det bättre för människor att bo och växa upp i Malmö. Därför känns det så viktigt att jobba inom allmännyttan, för här kan man göra skillnad.
Hon började som trainee inom Malmö Stad. Att arbeta för staden var utvecklande och intressant, och hon utvecklades från trainee till olika roller som upphandlingsutredare, planeringssekreterare och sektionschef. När hon fick se att MKB sökte en förvaltare kändes det klockrent som nästa steg.
– Jag hade hört från andra att det var tufft att jobba med bostadsförvaltning, men jag tänkte istället: ”Vilken chans att få fortsätta bidra till Malmös utveckling!”
Fast det visade sig att tjänsten egentligen var mer omfattande än ”bara” förvaltning – rollen var egentligen som fastighetschef. Men det var inget som bekymrade Dalia Shwan särskilt mycket.
– Jag är ju väldigt nyfiken av mig och vill gärna lära mig nya saker för att känna mig stimulerad. Och det får jag ju nu!
Vad gör du i din roll som fastighetschef?
– Jag har övergripande ansvar för den strategiska utvecklingen av områdena Nydala, Gullviksborg, Hermodsdal och Lindängen med totalt cirka 2 300 lägenheter. Det innebär självklart också ansvar för måluppfyllnad, bostadsutveckling, uthyrning, personal och ekonomi.
Vissa av de här områdena klassas ju av polisen som särskilt utsatta – hur påverkar det ditt arbete?
– Världen är inte rättvis, och jag drivs av en vilja att göra skillnad. Varje gång vi fattar ett beslut inom MKB behöver vi tänka hur det påverkar våra områden på lång sikt. Hur vill vi att Malmö ska se ut om 30 år? Hur kan vi bidra till att kommande generationer kan få det bättre? Vi behöver skapa ett hållbart Malmö ur flera olika perspektiv, både ekonomiskt, socialt och miljömässigt.
Vad efterlyser era hyresgäster?
– Trygghet, trivsel och att lära känna sina grannar bättre. Men också en meningsfull fritid för barn och unga. Våra kunders åsikter har verkligen varit till stor nytta för oss och vi har tagit deras svar i våra undersökningar på stort allvar. Det finns frågor som vi jobbar med hela tiden, bland annat med bättre belysning och beskärning av buskar, tryggare tvättstugor, trygghetssäkra miljöhus och gårdsrenoveringar.
Vad ser du för utmaningar?
– Trygghet är en stor fråga eftersom vår typ av verksamhet oftast har öppet på kontorstid, och då är de flesta av våra kunder på sina jobb. Nu testar vi ett nytt förvaltningskoncept med områdesvärdar som finns på plats även under eftermiddagar och helger.
Vad har ni fått för respons?
– Jättebra! Nu lär vi inte bara känna kunderna och området ännu bättre, utan vi märker att kunderna också lär känna varandra på ett annat sätt när vi är i området på kvällarna – det blir lätt frågor och spontant småprat.
– Det finns en del saker kvar att göra exempelvis har vi identifierat att vi behöver bibehålla och samverka mer med andra fastighetsbolag, myndigheter och lokala föreningar i området. Vi vill också skapa boenderåd för att våra kunder ska få ökat inflytande i bostadsområdet.
Tidigare i år kom du med på en lista över framtidens kvinnliga ledare. Vad är din främsta drivkraft när det gäller ledarskap?
– Att skapa meningsfullhet och få vara med och påverka. Som chef ingår det ju att få vara med och bestämma. Men jag vill också skapa ett arbetsklimat där alla kan få möjlighet att utvecklas och göra sitt bästa. Ledarskap för mig handlar inte bara om jaget, utan om hur otroligt givande det är att få se andra blomstra och briljera.
Du har också startat ett yrkesnätverk för kvinnor i Malmö, berätta!
– Inom mitt yrkesområde finns det olika nätverk, men jag och mina vänner saknade ett sammanhang för karriärdrivna kvinnor som inte var bundet till någon specifik bransch eller som inte är i Stockholm. I Malmö finns otrolig talang och innovationsförmåga, vi vill främja och stärka Malmös position som ett center för karriärsutveckling och tillväxt. Genom vårt nätverk empowHER arbetar vi för vårt personliga växande, men också för att stötta varandra och bidra till nästa generations kvinnliga ledare. Gör din röst hörd, ta plats! Det har män alltid gjort, och det kan vi också göra.
Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se
Dalia Shwan
Titel: Fastighetschef på MKB
Ålder: 36 år
Uppväxt: Oxie i Malmö
Bor: I Malmö
Familj: Mamma, bror, svägerska, tre syskonbarn samt en väldigt stor släkt som är viktig för henne.
Yrkeserfarenhet: Trainee och därefter utredare på serviceförvaltningen, planeringssekreterare på förskoleförvaltningen, sektionschef på förskoleförvaltningen och tillförordnad enhetschef – allt inom Malmö stad.
Utbildning: Tre års utbildning till fastighetsföretagande på dåvarande Malmö högskola
Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner, gillar att träna på gym – ”älskar att lyfta tungt!” Lägger mycket fritid på yrkesnätverket empowHER för kvinnor i Malmö.
Kuriosa: ”Jag hade som nyårslöfte att jag ska bli självlärd DJ, så jag har köpt ett DJ-set som jag nu ska utmana mig med!”