Tryggare boende hos Olov Lindgren – Polisen får egen portkod

Olov Lindgren har installerat så kallad blåljuskod i sina bostadsfastigheter. En unik portkod gör att polis och övrig räddningstjänst alltid kan ta sig in genom entrédörrar. En enkel insats som ökar hyresgästernas trygghet, enligt bolaget.

– Om en hyresgäst är allvarligt sjuk kan det handla om minuter. Ambulanspersonal har inte alltid fått portkoden av den som larmar. Då kan det vara en fråga om liv eller död att de snabbt kommer in genom ytterdörren, säger Henrik Spännare, chef för kommersiell förvaltning hos Olov Lindgren.

Sedan 1 april deltar Olov Lindgren i polisens samarbetsprojekt ”Blåljus i samverkan”. En dekal utanför porten signalerar att ambulanspersonal, polis och räddningstjänst i akuta lägen kan ta sig in utan dröjsmål även i akuta lägen.

Det är framför allt en trygghetsfråga för de boende, säger Henrik Spännare. Men han ser också fördelar för såväl utryckningspersonal som fastighetsägare.

– Det ger räddningstjänsten snabb och enkel tillgång till tillträde till huset och vi undviker eventuella skador om de skulle behöva bryta upp portarna, säger Henrik Spännare.

Snabbt från förslag till genomförande
Initiativet kom från en av hyresgästerna så sent som i vintras. Efter kontakter med lokala polismyndigheter bestämde sig bolagsledningen att delta.

Nu finns de nya koderna installerade i de allra flesta av Olov Lindgrens 95 bostadsfastigheter i Stockholmsområdet.

– Några fastigheter har äldre kodboxar och där kan vi för närvarande inte lägga upp fler nya portkoder. Där avvaktar vi teknikbyte.

Viss administration – Ser över koderna
Samarbetet, som sker via polisen, är kostnadsfritt. En viss administration krävs, bland annat har fastighetsvärdar satt upp dekaler i portarna, men någon större kostnad har inte insatsen medfört för Olov Lindgren, konstaterar Henrik Spännare. Det faktum att ytterligare en portkod cirkulerar som fler personer har tillgång till, ser inte Henrik Spännare som något större problem.

– Vi har fullt förtroende för räddningstjänstens personal. Men koder riskerar till slut att komma ut ändå, så vi kommer regelbundet att se över så att inga obehöriga kommer över koden.

Kommer inte användas ofta
Huruvida den nya blåljuskoden har hunnit komma till användning ännu, kan inte Henrik Spännare svara på. Så länge byggnaden inte skadas eller brinner får vi som fastighetsägare ingen information om det har skett någon utryckning, säger han.

– Blåljuskoden kommer förhoppningsvis inte att användas särskilt ofta. Men när den används kommer den att vara desto mer uppskattad och viktig, säger Henrik Spännare.

Text: Henrik Lundström
redaktionen@forvaltarforum.se

Anmäl dina fastigheter till blåljuskod

Blåljuskod förenklar tillträde till bostadsfastigheter, genom att fastighetsägare installerar en särskild portkod som polisen och övrig utryckningspersonal kan använda dygnet runt.

Blåljuskod är en del av polisens satsning på brottsförebyggande arbete och grannsamverkan. För anmälan, kontakta din lokala polismyndighet.

Kontaktuppgifter till ansvariga för grannsamverkan i landets sju polisregioner hittar du här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega