Tohirs resa från lokalvårdare till energiingenjör på Riksbyggen

Från Samarkand till Stockholm är det långt, på många vis. Tohir Hasanov behövde ett nytt jobb och blev lokalvårdare i Sverige. Idag är han energiingenjör på Riksbyggen med fokus på energieffektivisering för BRF:er.

Tohir Hasanov är uppvuxen i staden Samarkand i Uzbekistan. När han behövde ett nytt jobb funderade han över att åka utomlands. Via en bekants bekant hamnade Tohir Hasanov i Sverige utan att varken kunna svenska eller engelska.

– Men första veckan lärde jag mig alla veckodagar, enkla fraser och att räkna till tusen. På tunnelbanan mellan alla olika städjobb läste jag gratistidningen Metro. På ett gymnasium brukade jag sjunga orden medan jag moppade golven, och det var en mattelärare som hörde mig och undrade varför. Hon erbjöd sig att hjälpa mig med språket.

Tohir Hasanov var inte bara envis med att lära sig svenska. Han städade också många, långa timmar varje dag för att visa sin kapacitet. Vilket resulterade i fast jobb och sedan permanent uppehållstillstånd. Han träffade också kärleken, gifte sig och köpte en egen bostad.

Sökte jobb men fick ett annat
Vid ett tillfälle sökte Tohir jobb som lokalvårdare på regeringskansliet, men det föll på att han inte bott i Sverige tillräckligt länge vilket krävdes för ett säkerhetsklassat jobb. Chefen där rekommenderade honom istället till en bekant, och på så vis fick Tohir jobb på Riksbyggen. Först som lokalvårdare, sedan teamledare och därefter gruppchef för fastighetsservice.

– Vi hade tre barn och hade köpt hus i Kista, så jag kände att jag behövde vidareutbilda mig. Tack vare stödet från min fru kunde jag plugga till VVS-ingenjör och jobba samtidigt. Jag gjorde min praktik på Riksbyggen och när dåvarande energiingenjören slutade blev jag erbjuden att ta hans plats, vilket jag tackade ja till.

Vad innebär din roll som energiingenjör?
– Jag ansvarar för bostadsrättsföreningarna inom Riksbyggen, vilket omfattar alltifrån att upprätta energideklarationer och energiutredningar till att genomföra olika energiprojekt genom att vara projektledare. Jag är också ansvarig för försäljning och förvaltning av Riksbyggens energitjänster, och stöttar även kollegor internt med energifrågor.

Vad håller Riksbyggen på med just nu när det gäller energiområdet?
– Jag blev precis klar med ett spännande projekt där vi installerade nya, effektiva bergvärmepumpar och solhybrider. Vi valde solhybrider eftersom de genererar både el och värmeenergi. Värmeenergin skickas ner till borrhålen för återladdning och samtidigt blir solpanelerna betydligt effektivare tack vare avkylning. Med den här lösningen har vi lyckats få ner bostadsrättsföreningens energiförbrukning med ungefär 40 procent.

Vilka utmaningar ser du när det gäller energifrågorna?
– Bostadsrättsföreningar har en resa att göra med energibesparingsåtgärder, särskilt i befintliga byggnader. I storstäderna är man ofta ansluten till fjärrvärme, som är en bra lösning. Men man är samtidigt beroende av fjärrvärmebolagens prissättningsmodeller som ändras hela tiden.

Vad finns det fler för utmaningar?
– Solceller är en bra investering om man har takyta att tillgå. Men där är istället utmaningen att lagra energin. Dels är sådana batterier fortfarande dyra, men det är också oklara regler om hur man ska hantera lagringsenheterna. Vi behöver hjälpa våra BRF:er att hitta kostnadseffektiva energilösningar, och det är en utmaning även för oss.

Vilken är din främsta drivkraft?
– Att min lilla insats är en bit i ett större pussel som vi behöver lägga tillsammans. Om jag går till jobbet och gör mitt jobb kan vi uppnå viktiga klimatmål, och det ger mig verkligen energi och arbetsglädje!

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Tohir Hasanov

Titel: Energiingenjör på Riksbyggen
Ålder: 35 år
Uppväxt: Samarkand i Uzbekistan
Bor: I Kista
Familj: Fru och tre barn liksom en bonusson
Yrkeserfarenhet: Slaktare i Samarkand, lokalvårdare, teamledare, gruppchef fastighetsservice och numera energiingenjör på Riksbyggen.
Utbildning: VVS-ingenjör på yrkeshögskolan Campus Nyköping, examen 2022.
Fritidsintressen: ”Jag gillar att snickra och cykla, gärna långa turer”.

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega