Petter Eneslätt har nyligen blivit chef för Driftcentralen på Familjebostäder. Vad innebär den nya rollen och hur lyckas han skapa framgång i sina team? Och varför agerar han ibland som en intern översättare?
Familjebostäders driftenhet arbetar med vad de kallar ”noggrann drift”, vilket innebär att man jobbar systematiskt för att minska inköpt energi. Det handlar inte bara om energi, utan om att se till hela systemet i varje fastighet och att underhålla i tid, så att eventuella fel upptäcks tidigt eller egentligen redan innan felen uppstår.
– Vi har loggat alla debiteringsmätare i våra fastigheter och följer noggrant upp förbrukningen utan några justeringar. Vi kan enkelt se om vi förbrukar mer eller mindre energi. Dessutom har vi kunnat visualisera energieffektiviseringen på ett sätt som motiverar medarbetarna, säger Petter Eneslätt.
Varje månad har de energimöten med drifttekniker och övriga medarbetare inom enheten för att gå igenom mätvärdena. Arbetet har resulterat i en minskad förbrukning motsvarande en bit över 10 procent sedan 2021 fram till idag. Petter poängterar att det är mer krävande att minska energiförbrukningen i bostadsfastigheter jämfört med lokaler, eftersom driften pågår dygnet runt.
Vad är nyckeln till framgången, skulle du säga?
– Det är ingen raketforskning, det handlar om att vara systematisk, engagera medarbetarna och skapa ett gemensamt fokus på energi. Även delaktighet och att varje individ förstår värdet av den egna arbetsinsatsen är otroligt viktigt för utvecklingen.
Petter började på Familjebostäder för drygt fyra år sedan. Han arbetade tidigare på bland annat Fastighetskontoret inom Stockholms Stad, i närmare tio år. Erfarenheterna därifrån har varit värdefulla.
– Det var en bra skola, en lång lärandeperiod. Jag arbetade brett med att säkerställa driften av stadens idrottsanläggningar, och hade bra ledning och ett tydligt mandat inom det egna ansvarsområdet.
Sedan gick du vidare till Familjebostäder?
– Ja, jag började som brandskyddsspecialist, men det blev snabbt aktuellt att kliva över till rollen som Gruppchef för driftteknikens personal. Jag har kunnat bidra med att föra samman gruppen, som inledningsvis gick lite åt olika håll, om än med ett stort engagemang individuellt.
Vad menar du då?
– Medarbetarna inom Driftteknik är väldigt skickliga, så jag försöker inte på något sätt överträffa dem tekniskt. Däremot förstår jag deras arbetsmiljö väl och kan relatera till de problem de stöter på. Det gör att jag kan vägleda dem utan att behöva gå in och detaljstyra.
Ni håller nu på att bygga upp en enhet som kallas Driftcentralen, vad är det?
– Ja, Driftcentralen är under uppbyggnad och består av specialister, ingenjörer och samordnare. Vi hanterar bolagsövergripande uppdrag med ett stort fokus på digitalisering och automation. Givetvis handlar mitt uppdrag också om att skapa struktur för varje medarbetares ansvarsområde, samtidigt är jag mån om att vi rör oss framåt som ett enat team.
Vad ser du fram emot när det gäller jobbet med Driftcentralen?
– Jag ser fram emot att arbeta mer strategiskt. Det innebär att jag kommer att hantera mer övergripande frågor, vilket är en spännande utmaning. Samtidigt finns det mycket i det operativa som måste fungera, och att balansera dessa två aspekter är både spännande och utmanande. Det gäller att fokusera på rätt saker, både på kort och lång sikt.
Hur blir det att leda en grupp specialister?
– Medarbetarna förväntar sig inte att jag ska kunna allt de gör. Min roll här blir snarare att coacha dem mot uppsatta mål och hjälpa till att styra det gemensamma uppdraget åt rätt håll. Det finns en skillnad i ledarskapet mellan Driftteknik och Driftcentralen som jag tycker är intressant och motiverande.
Hur får du dina team att lyckas?
– För mig är det viktigt att lyssna och förstå förutsättningarna. Framgångsrika team bygger, enligt min mening, till stor del på trygghet, stabilitet och förtroende. Det är också avgörande att medarbetarna upplever tydlighet och förstår både resan och målet. När vi har den grunden kan vi ta de nödvändiga stegen framåt. Jag strävar även efter att alltid motivera genom mitt ledarskap och att skapa struktur i både det dagliga och det mer långsiktiga arbetet.
Vilka utmaningar finns i att leda?
– Som chef inom verksamheten är en av mina uppgifter att översätta företagets mål till praktiska uppgifter. Våra övergripande mål är att ha Stockholms nöjdaste hyresgäster, att stärka den finansiella stabiliteten och att minska vår klimatpåverkan. Ibland innebär det att jag måste agera som en intern översättare för medarbetarna: Hur når vi dessa mål, både som grupp och individuellt, över tid, samtidigt som vi hanterar de löpande utmaningarna i den dagliga förvaltningen?
För mig är det viktigt att ha förtroendet att bygga verksamheten utifrån de behov jag identifierar. Här har jag har en chef som stöttar mig och ger mig förutsättningarna att ta det fulla ansvaret som rollen kräver.
Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?
– Jag vill skapa stabilitet och ge stort förtroende till medarbetarna. För mig handlar ledarskap om att få individer att växa och att skapa dynamiska och välfungerande team. Det ger mig tillfredsställelse som ledare. Jag har inget intresse av att detaljstyra verksamheten, men jag är också ödmjuk inför att det ibland krävs och är en del av jobbet. I slutändan handlar det kanske framförallt om att, som ledare, ha förmågan att både kunna släppa och dra, som min farmor Lilly skulle ha uttryckt det på hennes tid.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att arbeta på Familjebostäder?
– Kom hit och bli en del av den spännande utvecklingsresan vi är inne i. Här finns många kompetenta kollegor och ett starkt fokus på samarbete. Fortsätt växa yrkesmässigt tillsammans med oss samtidigt som du blir en del av ett viktigt allmännyttigt uppdrag!
Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se
Petter Eneslätt
Titel: Gruppchef Driftcentralen
Ålder: 37 år
Uppväxt: Tornedaling som bott större delen av det vuxna livet i Stockholm, uppvuxen i Korpilombolo och sedan Pajala
Bor: Hammarby Sjöstad
Familj: Fru och två fotbollsälskande söner
Utbildning: Teknik / Fastighetsekonomi / Förvaltning och flertalet utbildningar med fokus på fastighetsägaransvaret i stort
Fritidsintressen: Familjeaktiviteter, umgänge med vänner och familj, sport, samt nya resmål och fritidshuset i Västmanland. Och Sickla IF där pojkarna spelar boll!