Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Nya regler för säkra vatteninstallationer

Den 1 januari uppdateras ”Branschregler Säker Vatteninstallation”. Branschorganisationen Säker Vatten har listat de största förändringarna.

Genomgående har ”enkelhet och samordning” varit ledorden för de nya Branschreglerna. Allt för att bidra till att göra vatteninstallationer ännu säkrare.

– Processen med att arbeta fram de nya Branschreglerna har pågått under 2,5 år och inneburit otaliga möten och remissrundor. Målet var att ta fram så bra, tydliga och användarvänliga regler som möjligt, säger Fredrik Runius, som ansvarar för att arbeta fram Branschreglerna.

De största förändringarna i Branschregler Säker Vatteninstallation 2021:1

  • Branschreglerna har samordnats så långt det är möjligt med BKR (Byggkeramikrådet) och GVK (Golvbranschens våtrumskontroll).
  • Branschreglerna innehåller fler bilder och illustrationer för att förtydliga hur texterna ska tolkas. Det finns också syftestexter som beskriver bakgrunden till de olika kraven.
  • Begreppet ”våtzoner” har slopats.
  • Ett avsnitt om vattenanslutna apparater utanför kök har tillkommit eftersom kaffemaskiner och vattenautomater allt oftare placeras i korridorer och konferensrum.
  • För rörgenomföringar genom vägg med tätskikt har avståndet mellan rören ökats för att underlätta montering av tätskikt korrekt.
  • Projekterings- och installationsarbeten som startats efter den 1 januari 2021 ska utföras enligt Branschregler Säker Vatten 2021:1.

Länk till nya reglerna
Branschregler Säker Vatteninstallation 2021:1 har skickats till alla auktoriserade Säker Vatten-företag. De finns från den 17 september också tillgängliga digitalt via www.säkervatten.se.

De flesta försäkringsbolag kräver att installationer ska utföras enligt Branschreglerna av auktoriserade Säker Vattenföretag. Det finns över 2 000 auktoriserade VVS-företag och 22 000 utbildade montörer. Du hittar dem på www.sakervatten.se.

Källa: Säker Vatten

Bli den första att kommentera "Nya regler för säkra vatteninstallationer"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega