För att hjälpa bostadsrättsföreningar att anpassa stadgarna till de senaste lagarna och reglerna har Fastighetsägarna tagit fram en ny version av sin mall för stadgar.
Stadgarna är det viktigaste styrdokumentet för bostadsrättsföreningar. Stadgarna styr bland annat ansvarsfördelningen för underhåll mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren. Stadgarna reglerar också vem som får bli medlem, vilka avgifter som får tas ut, vad som gäller för andrahandsuthyrning och mycket annat.
Att ha uppdaterade och ändamålsenliga stadgar är därför viktigt för alla bostadsrättsföreningar för att undvika konflikter och juridiska tvister mellan föreningen och medlemmar.
Råd från förbundsjuristen
Fastighetsägarna har därför uppdaterat sin mall för stadgar för att underlätta för bostadsrättsföreningar att anta bra och lättöverskådliga stadgar som är uppdaterade efter nu gällande lagar och regler. Mallarna går att ladda ner via länken under artikeln.
Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna och den som ansvarar för mallen för stadgar, svarar på några vanliga frågor och vad man bör tänka på som bostadsrättsförening:
Behöver en bostadsrättsförening verkligen uppdatera stadgarna?
– Det korta svaret är att efter ändringarna i lagen om ekonomiska föreningar som gjordes 2016 och 2018 ska alla bostadsrättsföreningar ha stadgar som stämmer överens med lagstiftningen. Har ni inte uppdaterat stadgarna sedan 2016 behöver ni troligtvis göra det. Har ni de senaste åren uppdaterat stadgarna är den ändå viktigt att se till att stadgarnas innehåll stämmer med lagar och regler, säger Johan Kleveland.
– Det kan vara en god vana att styrelsen håller sig uppdaterade om vilka lagändringar som sker och med jämna mellanrum går igenom stadgarna för att se till att de stämmer med de senaste bestämmelserna.
Varför ska man använda Fastighetsägarnas stadgemall?
– På Fastighetsägarna har vi lång erfarenhet av bostadsrättsfrågor och vet vad som är vanliga fallgropar i bostadsrättsföreningars verksamhet. Vi har därför tagit fram stadgar med tydlig ansvarsfördelning för underhåll mellan föreningen och bostadsrättshavaren, vilket är en vanlig konfliktfråga.
– Vi har också tydliggjort vilka avgifter som får tas ut och hur man bör reglera andrahandsuthyrning. Stadgarna är vidare lättöverskådliga för att det ska vara enkelt att hitta rätt bestämmelse. Även bostadsrättshavare ska kunna läsa stadgarna varför det är viktigt att de är lättlästa. Mallen för stadgar är förstås även uppdaterade efter den senaste lagstiftningen.
Hur gör man för att uppdatera stadgarna i en brf?
– Börja med att gå igenom de nuvarande stadgarna. Kontrollera vad som gäller för avgifter och medlemskap. Kolla också vad som gäller för fördelning av underhållsansvar. Jämför sedan med Fastighetsägarnas mall för stadgar, där vi utgått från vad som är lämpliga bestämmelser för bostadsrättsföreningar i allmänhet. Vissa anpassningar behöver många gånger göras för att till exempel bibehålla samma regler för hur årsavgiften beräknas.
– Vill ni göra anpassningar se till att skrivningarna är juridiskt hållbara och inte bryter mot bostadsrättslagen eller lagen om ekonomiska föreningar. Vissa paragrafer kan ändras medan andra regleras i lag. Är du det minsta tveksam kontakta vår medlemsjour så kan vi ge er vägledning.
– När stadgarna ska antas är det viktigt att komma ihåg att de normalt sett måste antas på två efter varandra följande föreningsstämmor. Om alla röstberättigade deltar på första stämman, själva eller via fullmakt, och stämman enhälligt antar stadgeändringen räcker det med en stämma, men det är ovanligt.
– Efter att stämman antagit stadgarna se till att de registreras hos Bolagsverket, det är först när ni fått registreringen från Bolagsverket som stadgarna gäller.
Vilka är de vanligaste fallgroparna när man antar nya stadgar?
– Att ändra en bostadsrättsförenings stadgar är omgärdat av en hel del formalia. Beslutet måste tas av stämman och bland annat måste kallelsen innehålla information om alla ändringar. Vanligtvis skickas hela förslaget på nya stadgar ut med kallelsen. Vidare gäller särskilda kallelsetider vid stadgeändringar och särskilda krav på röstmajoritet beroende på vad ändringen innebär.
– Beslutet tas normalt sett på två stämmor och samma beslut måste tas på båda stämmorna. Om ändringar i förslaget görs på den andra stämman måste ytterligare en stämma hållas. Det förekommer att föreningar gör misstag vilket kan leda till att ytterligare stämmor behöver hållas, något som förstås är tidsödande, säger Johan Kleveland.
Källa: Fastighetsägarna