Bästa råden från Årets Fastighetsförvaltare

Lyssna på kunder, kollegor och entreprenörer så att du tar reda på läget. Det är ett av råden från Kurt Knudsen, Årets Fastighetsförvaltare i kategorin Bostad.

Kurt Knudsen, fastighetsförvaltare på SBC i Göteborg, utsågs till Årets Fastighetsförvaltare Bostad vid Förvaltarforums seminarium Framtidens Förvaltare i Stockholm den 6 februari.

Han har hela 43 års erfarenhet från olika yrken i fastighetsbranschen och delar gärna med sig av sina råd och tips. Förvaltarforum intervjuade honom efter att han fått den åtråvärda titeln.

Varför tror du att du blev Årets Fastighetsförvaltare?
– Jag är förvånad själv. Men jag är alltid glad och positiv och löser det mesta. Jag tar även tag i surdegar. Är det något som är jobbigt försöker jag lösa det fort som möjligt. Och kan jag inte lösa något så har jag kollegor som sitter inne på svaret. Vi har bra samarbete mellan alla avdelningar här på SBC i Göteborg, säger Kurt Knudsen.

Hur kom det sig att du blev fastighetsförvaltare?
– Jag har slunkit in på den vägen. Olika företag som jag har varit på ända sedan 70-talet har velat satsa på mig och att jag skulle vidareutbilda mig. De ville att jag skulle kunna till exempel styr/reglering, fastighetsförvaltning och ekonomi. Jag har aldrig sökt jobb på några företag, utan alltid blivit ”head huntad”.

Hur påverkas du av titeln Årets Fastighetsförvaltare?
– Mina kollegor sa att jag skulle bli kaxig nu, men de är ”goa” och jag har inte märkt någonting än. Fast jag och en säljare var hos en kund igår som frågade om vi har bra förvaltning. Då sa säljaren: vi har Sveriges bästa förvaltare och presenterade mig. Han sa också att vi faktiskt hade två förvaltare från SBC som var bland de tre finalisterna. Då sa kunden: är ni så bra.

– En annan bra grej att lyfta fram var att vår avgift- & hyresavdelning i Göteborg samma vecka fick ett mycket bra betyg i kundnöjdhet.

Vad är bäst med att vara fastighetsförvaltare?
– Det är att det är utmaningar varje dag med olika scenarier. Man lär sig något nytt varje dag. Sen gillar jag att träffa kunder personligen. Jag mejlar och ringer inte bara utan jag säger att nu måste vi träffas. Jag kommer till styrelsemöten. Vad roligt att du kunde komma, säger de.

– Det är roligt att träffa kunderna och skapa en personlig relation med dem. Då kan man lyssna på kunden och kolla vad de har för privata intressen. Ibland sammanfaller våra intressen och då kan man prata motorcyklar, båtar eller något sånt med dem. Det skapar en jättebra relation med kunden.

Vad är svårast med jobbet som fastighetsförvaltare?
– Det värsta är nog när det är en vattenskada i en överliggande lägenhet och rinner in till Greta 90 år som får köket förstört. Sen får hon åldersavdrag och får lägga ut 15 000 för nytt kök ur egen ficka.

– Det är svårt att förklara för damen att värdet på lägenheten går upp när hon får nytt kök. Då kan det vara svårt att förklara bostadsrättslagen och medlemmens ansvar för lägenheten. Men den lagen måste jag som förvaltare och styrelsen följa. Det brukar ju gå bra, men det inte alltid att de gillar svaren.

Vad är viktigast i ditt arbete?
– Att ha en bra relation med kunden och göra kunden nöjd på rätt sätt. Det kan ibland vara en svår balansgång mellan att skapa en god kemi som är på ett mer personligt plan och samtidigt vara professionell.

– Man måste hålla sig till lagar, paragrafer och avtal så gott det går. Man måste också hålla sig på en jämställd nivå så att det inte uppfattas som om man särbehandlar olika personer och föreningar. Annars kan de uppfatta det som att de inte får samma typ av service.
Det viktigaste är att behålla kunden.

Vad lägger du mest tid på i ditt jobb?
– Vattenskador tar mycket tid. Jag har många äldre föreningar där det är högre risk för vattenskador. De har kanske inte följt sin underhållsplan och inte förstått vad den innebär. Taknockar och takterrasser syns ju inte på samma sätt som ett nymålat trapphus. Jag skulle säga att kundrelationer och vattenskador tar mest av min tid.

– Om vi har en bra relation och en bra dialog är det mycket mer lättarbetat för mig. De litar på mig som förvaltare och säger ”har Kurt sagt så har han säkert rätt”.

Hur utvecklar du din kompetens?
– Jag går på frukostseminarier för kunder som handlar om ekonomi, juridik, teknik och projektledning. Sånt som mina kollegor håller på att jobba med. Då får jag lite mer kunskap inom allt sådant. Jag går inga externa kurser längre, men det har jag gjort tidigare. Sen förnyar jag och uppdaterar mina certifikat, till exempel Heta Arbeten vart femte år.

Har du någon speciell erfarenhet som har ökat din kompetens?
– Jag har arbetat som elektriker och med styr/regler, ventilation och kylanläggningar. Sen har jag mätt upp vindslägenheter vid exploatering. Detta har jag sysslat med ganska mycket på SBC också. Det kan vara alla sorters vinklar och vrår och kan ta en hel dag att mäta. Då har jag nytta av mina tidigare erfarenheter. När jag kommer ut till en entreprenör kan jag ställa rätt frågor till dem och till och med komma med andra idéer och infallsvinklar.

Ditt bästa tips för att lyckas som förvaltare?
– Man ska aldrig vara rädd för att ta till sig information. Lyssna på kunder, kollegor och entreprenörer så att du tar reda på läget. Man lär sig hela tiden. Man får inte säga ”det här kan jag och det som du säger bryr jag mig inte om”. Man ska vara öppen för nya utmaningar och vara mottaglig för andras åsikter. Allting kan komma till nytta förr eller senare. Var inte rädd att fråga om råd och be om hjälp. Alla har olika erfarenheter som du kan få glädje av.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Kort om Kurt

Ålder: 62

Titel: Fastighetsförvaltare

Arbetsuppgifter: Att hjälpa kunderna i 24 brf:er i olika storlekar från 7 till 230 lägenheter i Göteborg med kranskommuner. Arbetar på SBC:s kontor i Nordstan mitt i Göteborg.

Utbildning:   – Teknisk fastighetsdrift
– Kundvård
– Utvecklat affärsmannaskap
– Entreprenadjuridik
– BAS-P / BAS-U
– VVS – teoretisk
– SBA
– Heta arbeten
– Ellära steg 1 & 2
– Brandlarmanläggning
– Programuppbyggnad DUC – DHC, system och driftansvar

Detta är dock bara ett axplock av utbildningar under Kurts 43 år i fastighetsbranschen.

Branscherfarenhet: Arbetat i fastighetsbranschen sedan 1977 med alla områden som rör fastigheter, till exempel med lokaler och hyresfastigheter, el och styr/regler, förvaltning.

Familj: Två vuxna barn som är 32 och 40 år, fyra barnbarn från 1 till 17 år, sambo och hennes barn som är 27 och 30 år.

Bor: Stenkullen 3 mil öster om Göteborg i hus med garage och egen verkstad.

Hobby: Nummer ett är motorcyklar, har en Harley Davidson och är med i ett motorcykelgäng som planerar att köra till Kroatien i sommar. Har seglat i många år, arrangerat rodeo-tävlingar och ägt många gamla jänkarbilar. Numera har han en Chevrolet och en Ford.

Vad gör du om tio år: Då kör jag ännu mer motorcykel för då är jag pensionär. Jag går i pension om tre till fem år.

 

Juryns motivering till valet av Kurt

“Vinnaren verkar alltid med kunden i fokus och är en föredömlig ambassadör för fastighetsförvaltarrollen. Med sina tekniska kunskaper, sitt engagemang och sin affärsverksamhet i sitt uppdrag följs utvecklingen i omvärlden och kombineras med tekniskt kunnande och relationsbyggande, vilket ger en framåtriktad och rådgivande fastighetsförvaltning som resulterar i högt förtroende, besvärsfrihet och ett tryggare fastighetsägande för sin kund. Vinnaren är i sin vardag prestigelös, lyhörd och affärsdriven och har en förmåga att leda sina närmaste medarbetare och kollegor mot ett gemensamt mål. Med service och kvalitet som ledord så levereras det alltid det yttersta till kunderna.”

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega