Hårdbetong bra alternativ vid lagning av garagegolv

Hårdbetong är ett fullgott alternativ till mer omfattande traditionell reparation i garage och parkeringshus, visar en SBUF-rapport.

Det är viktigt att välja rätt beläggning vid reparation av skadade golv i parkeringshus och garage. Traditionell lagning, där all skadad och kontaminerad betong bilas bort, är tidskrävande och bullrigt. Tunnskiktsteknik med hårdbetong är ett smidigare och betydligt billigare alternativ.

Testat tio garagegolv
En SBUF-studie har därför låtit testa tio garagegolv som lagats med hårdbetong. De studerade golven visar på mycket god slitstyrka, få skador och god skyddseffekt på underliggande armerade bjälklag.

Utmärkande är den mycket goda beständigheten mot slitage av dubbdäck och dess skyddande verkan mot fortsatt nedbrytning av armeringskorrosion i konstruktionsbetongen.

Bråkdel av kostnaden
Kostnaden för den förenklade tekniken blir en bråkdel av den för traditionell lagning. Livslängden blir dock kortare. En avvägning mellan pris och livslängd utfaller ändå till tunnskiktsteknikens fördel i många fall.

Centrala egenskaper
Det finns en handfull bra hårdbetongprodukter på marknaden. Egenskaper som nötningshållfasthet, täthet och vidhäftning är centrala egenskaper. Betongen bör dessutom vara någorlunda diffusionsöppen och ha ett lågt vattencementtal.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega