Stor brf mer än halverar energikostnaden

Bostadsrättsföreningen Falkenbergs Hus 6, med 301 lägenheter, har inlett ett stort ombyggnadsprojekt, med bland annat installation av bergvärme, som ska leda till kraftigt minskad energianvändning och en årlig besparing på cirka 2,35 miljoner kronor i form av lägre elkostnader.

– Det här är ett mycket spännande projekt och ett bra exempel på hur en bostadsrättsförening både kan sänka sina kostnader och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Valter Caspersson, projektledare på Riksbyggen.

Falkenbergs Hus 6 har tidigare värmts upp med direktverkande el. Nu installeras vattenburen värme och en bergvärmeanläggning med inte mindre än 61 borrhål.

Tidigare har föreningen haft en elkostnad på cirka 4,2 miljoner kronor. När ombyggnaden är fullt genomförd beräknas kostnaden minska med 2,35 miljoner kronor. Mätt i elanvändning handlar det om att sänka dagens 3 300 MWh till 1 450 MWh, en sänkning med lite drygt 56 procent.

– Ombyggnaden handlar inte bara om nytt värmesystem utan även bland annat om tilläggsisolering, översyn av ventilation och ny elcentral som gör att föreningens medlemmar inte behöver ha ett eget abonnemang, berättar Valter Caspersson.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega