Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Skolor sparar elva miljoner kWh

Lugnets skola i Hammarby sjöstad är certifierad i Miljöbyggnad med betyget Guld. Foto: Anne-Maj Björkskog.

En ny utvärdering visar att svenska skolor certifierade enligt det svenska systemet Miljöbyggnad sparar lika mycket energi årligen som 450 villor gör av med.

Allt fler svenska skolor miljöcertifieras enligt det svenska systemet Miljöbyggnad.

Lägst uppmätt energianvändning av dessa skolor har Lugnets skola i Hammarby sjöstad, som Sisab äger.

– Att Sisabs samlade kompetens och kunskap kan göra att vi skapar hållbara och energieffektiva utbildningsmiljöer för Stockholms barn och unga känns fantastiskt, säger Claes Magnusson, VD på Sisab.

Största miljöcertifieringen
Miljöbyggnad är Sveriges mest använda miljöcertifieringssystem och idag finns över 1000 certifierade byggnader. Att systemet är så populärt beror på att det enkelt kan användas i vanliga projekt och att det ger kostnadseffektiva miljövinster direkt kopplade till miljömålen.

Unikt för Miljöbyggnad är kontrollen i den färdiga byggnaden. Det är exempelvis uppmätt energianvändning som avgör betyget – inte bara resultatet från energiberäkningen. I Miljöbyggnad följs alltså både projektörernas och entreprenörernas arbete upp.

Bra byggmaterial
– Verifieringen innebär att vi som fastighetsägare har ett verktyg för att följa upp ställda förväntningar och krav vad gäller byggnadens hållbarhet, säger Claes Magnusson.

Skolor certifierade i Miljöbyggnad sparar inte bara energi, byggmaterialet är dessutom kontrollerat för farliga ämnen, de har ett gott inomhusklimat och ordentligt med dagsljus.

– Skolan och förskolan är våra barns arbetsplats. Vi pratar allt mer om hur viktigt det är att trivas och inte må dåligt på jobbet, då borde det vara självklart att vi tänker så även om platsen där våra barn tillbringar så mycket tid, säger Cecilia Ehrenborg Williams, VD på Sweden Green Building Council som har hand om Miljöbyggnad.

 

Läs mer om Miljöbyggnad på www.miljobyggnad.se eller www.sgbc.se/miljobyggnad

Läs mer om Lugnets skola på http://sisab.se/sv/vara-fastigheter/fastighetsdatabas/sodermalm/lugnets-skola/

För frågor om Miljöbyggnad, kontakta Catarina Warfvinge, chef för Miljöbyggnad på Sweden Green Building Council, 040-635 17 95 eller catarina.warfvinge@sgbc.se,

eller Cecilia Ehrenborg Williams, VD på Sweden Green Building Council, 08-599 294 31 eller cecilia.williams@sgbc.se

För övriga frågor, kontakta Bodil Hassel, kommunikatör på Sweden Green Building Council, 08-599 294 54 eller bodil.hassel@sgbc.se

 

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega