Stenvalvet låter väderstation styra och minska drifttimmarna

Hans Drevsson är Fastighetsutvecklare Teknik på Stenvalvet, foto av Liza Simonsson. Fastigheten till vänster är inte den som omtalas i artikeln, foto från Stenvalvet.

Stenvalvet förvaltar samhällsfastigheter och nyligen kopplade man upp en myndighetsbyggnad och investerade i ett nytt styr- och reglersystem. Även en väderstation installerades och prognosen är att minska energianvändningen med 25 procent.

Stenvalvet äger och förvaltar ett 100-tal fastigheter inom segmentet samhällsfastigheter. En av deras myndighetsbyggnader i Mellansverige färdigställdes 1993 och är ett av de sista projekten som genomfördes i Byggnadsstyrelsens regi. Stenvalvet äger och förvaltar huset sedan 2014 och i slutet av förra året investerade man i ett nytt styr- och reglersystem.

– Huset var inte uppkopplat sedan tidigare, styrutrustningen var gammal och reservdelarna slut, så rent underhållsmässigt var det läge att se över och byta ut hela systemet, konstaterar Hans Drevsson, Fastighetsutvecklare Teknik, Stenvalvet. Nu har vi skapat bra förutsättningar för att få de olika tekniska systemen för värme, ventilation och kyla att samverka med varandra.

Rätt klimat på rätt sätt
I vissa delar av huset finns kylbehov året runt och den värmen som produceras i kylmaskinerna vill Stenvalvet föra tillbaka till husets uppvärmningssystem.

– Det fanns redan en sådan funktion men nu har vi kunnat förfina och ändra styrningen så att vi kan säkerställa att all energi kan återvinnas och tillföras byggnaden, i så stor utsträckning som möjligt.

Även temperaturgivare har installerats i utvalda ytor, allt för att säkerställa rätt klimat, fortsätter Hans Drevsson.

– Inomhusklimatet påverkas av flera saker. Solinstrålningen ger oss gratis värme vissa tider på året men även husets personbelastning, datorer och belysning med mera ger oss ett värmetillskott som hela tiden förändrar temperaturen. Nu har vi möjlighet att titta på medelvärden och kan sedan kompensera med antingen utgående värme eller kyla. Resultatet blir ett jämnare inomhusklimat och att vi inte värmer eller kyler mer än vad vi verkligen behöver.

Upptäcka brister i realtid
Incitamentet för investeringarna hör främst ihop med Stenvalvets resa mot att nå sina klimatmål, menar Hans Drevsson, men det finns även andra vinster.

– När man väl kopplar upp en fastighet få man en överblick över hur de olika systemen fungerar men också möjlighet att upptäcka brister. Eftersom vi nu kan se hur allt fungerar i realtid får vi en helt annan möjlighet att kontrollera och jämföra de olika systemen i huset, exempelvis kring värmeåtervinningen i ventilationssystemen.

Väderstationen ska trimmas in
Även en väderstation har installerats då fastigheten har ytor som varken kan snöröjas manuellt eller med maskin.

– Väderstationen är lite av en speciallösning som vi beslutat oss för att testa. Den känner av vilken typ av nederbörd som kommer och med vilken intensitet. Med hjälp av de parametrarna kommer vi kunna styra till- och frånslagen på de olika systemen för att få så få drifttimmar som möjligt.

En intrimningsperiod kommer att krävas för att ta reda på hur många timmar det tar det för en viss mängd snö att smälta och man behöver optimera systemet så att eftervärmningen inte går under för lång tid. För att belasta fjärrvärmenätet mindre och minska effekttopparna har man också möjlighet till effektbegränsning. Om den momentant uttagna effekten i fjärrvärmeanslutningen överstiger inställt gränsvärde så minskas automatiskt effekten och energin som tillförs markvärmen.

– Vi ser fram emot ett första utfall nu i vinter, säger Hans Drevsson.

En minskning av energiförbrukningen
Stenvalvets satsningar påverkar både fastighetens inomhus- och utomhusklimat och hittills har de nya lösningarna visat fina siffror kopplade till energiförbrukningen.

– Vi har bra data vad gäller förbrukningen historiskt i huset och kan jämföra med de senaste 10 åren. Med de nya systemen tror vi att vi kan minska energiförbrukningen med 25 procent. Och då ska man ta med i beräkningen att beläggningen i huset blivit mycket högre de senaste tre åren och alltså även förbrukningen.

Nästa steg för Stenvalvet blir att se om man kan byta värmeväxlare i ventilationssystemet.

– Vi försöker alltid förfina och optimera. Det pågår ett ständigt arbete eftersom förutsättningarna förändras i takt med exempelvis årstiderna och husets beläggningsgrad, konstaterar Hans Drevsson avslutningsvis.

Text: Pernilla Krantz
redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega