Dåligt tryck i tappvattnet, vad kan vi göra?

Vår fastighet har varit i drift i drygt 3 år och vi har problem med flöden på tappkall- och varmvatten sedan inflyttningen. Ny tryckstegringspump gjorde det lite bättre men vi och de boende är fortfarande missnöjda. Vad är det som inte fungerar?

Tyvärr är dåligt vattentryck inte ovanligt idag. Är fastigheten nybyggd i ett förtätat område så brukar det nya huset ha problem, men inte de befintliga. I ett hus jag har utrett hade man inte högre flöde i badkarsblandaren än i tvättstället. Badvattnet i badkaret var svalt innan det var fullt efter 25 minuter.
Det är flera faktorer som är orsaken till att det är problem med flöden i blandarna. De främsta anledningarna är a) dimensionering, b) rörtyper och c) blandare.

Blandare
Om vi börjar med blandarna så skall dessa vara energieffektiva och då kräver de ett högt vattentryck för att leverera erforderlig mängd vatten. Ett tryck på 3 Bar är normalt tryck, som finns tillgängligt i rören som ligger i gatan.

Rörtyper
Materialen i moderna PEX-rör tål högre hastigheter vilket gör att man kör med ”klenare” rör vilket också ger högre tryckfall och sänker flödet. Därför måste man tänka på dimensioneringen.

Dimensionering
Den främsta orsaken till tryckfall, enligt mig, är rördelarnas konstruktion. Om man tar ett kopparrör med dimension 15 mm så är innerdiametern större på rördelarna och stryper inte. Tar man PEX-rör med ytterdiametern 16 mm så måste rördelarna ha en invändig stödhylsa eftersom rören är mjuka.

Anledningen till att man behöver ha en stödhylsa är för att få kopplingen tät. Jämför man arean på ”hålet” så är PEX-röret 80 % mindre än kopparröret i det här exemplet.

Tänk på detta
Det är med andra ord flera anledningar till att det rinner långsamt. Många nyare hus har också installerade tryckstegringspumpar, liksom ni, men det är en onödig användning av el, enligt min mening. Då är det är bättre att lägga energi på dimensioneringen än en tryckstegringspump.

För att göra rätt så är här ett par tips:

  • Välj blandare med lågt tryckbehov
  • Kolla om konsulten har dimensionerat rören rätt
  • Om det är dimensionerat, kolla då om det är med arean i kopplingarna eller bara rören

Har konsulten inte gjort sitt jobb och det inte fungerar så är det konsulten som ska se till att det fungerar. De flesta konsulter jobbar med ABK09 och där är ansvarsfördelning reglerat. Är det en totalentreprenad är byggaren ansvarig.

Roland Jonsson
Senior Energiexpert, tidigare Energichef på HSB, energikonsult på WSP, lärare på Stockholms Tekniska Institut, numera tf Driftchef på Nynäshamnsbostäder och konsult.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega