”Vi måste kliva på AI-tåget och våga mer”

Övre raden; Martin Ekdahl från Stångåstaden, Anna Lagbo, Hemsö Fastighets AB och Sören Ingman, Lidingö stad
Undre raden; Fanny Brodin från Einar Mattsson, Jan Sundbom, Specialfastigheter och Alice Musoke-Muwanga, Meta Fastighetsadministration

Massor av inspiration, lärdomar och delande av erfarenheter fick deltagarna ta del av på torsdagens seminarium Framtidens digital Förvaltning. Läs här vad några av besökarna fick med sig från dagens varierade utbud.

Varenda sittplats var upptagen och fler stolar fick bäras in när Förvaltarforum höll det årliga seminarium Framtiden digitala Förvaltning på Clarion Sign i Stockholm.

Besökarna fick ta del av nutidsläge, generöst delande av erfarenheter från flera fastighetsbolag, framtidsspaning och säkerhetsaspekten på den digitala fastigheten. På det hela taget var många nöjda med dagen, 90 % gav betyget 4 eller 5 för dagens event.

Så här tyckte några av deltagarna:

Martin Ekdahl från Stångstaden
Vad har fångat ditt intresse här idag?
– Hur andra jobbar med digitaliseringen. Man kanske är rädd för att man ligger efter i branschen, men att få höra att man kanske ligger lite före inom vissa områden och lite efter inom andra, det gör att det ändå känns tryggt på det stora hela. En del har kommit långt med tekniken, andra med sensorer. Slår man ihop allt så kan man komma riktigt långt.

Vad tar du med dig hem till den egna organisationen?
– Det som Calle Henriksson från Revelop berättade om att ha ett överordnat system som kunde plocka upp saker, en viewer, det ska jag ta med mig hem.

Anna Lagbo, Hemsö Fastighets AB
Vad har du hört idag som du fastnat för?
– Jag har fått inspiration från olika digitaliseringsresor, om förändringsarbetet och förändringsledningen. Föredraget från Uppsalahem var inspirerande om den konkreta förändringsresan och om deras erfarenheter och strategier. Det har varit många intryck under dagen, det tar nog några dagar att få det att landa.

Jan Sundbom, Specialfastigheter
Vad tycker du om dagen?
– Jag tycker att mixen har varit bra, att höra om den nya tekniken som ofrånkomligen kommer, kombinerat med att det är mycket säkerhetstänkt kring det. Jag representerar ett bolag som har väldigt mycket säkerhetstänkt så det var bra att den aspekten också togs upp.

Vad tar du med dig hem?
– Vi är bara i begynnelsen av vår digitala resa. AI är en teknik som vi kommer att behöva använda oss av och vi måste kliva på det tåget och våga lite mer.

Fanny Brodin, Einar Mattsson
Vad har varit intressant att lyssna på idag?
– Vi har hört Uppsalahem prata tidigare men här tog Åsa Engström, deras IT- och digitaliseringschef, upp nya saker. Vi tog ett snack med henne och hoppas på ett studiebesök där. Vi själva ligger i bakre mitten och kan nu ta branschens samlade kunskap och bästa lärdomar och göra vår egen resa.

Vad tar du med dig härifrån?
– Det är bra att få inspiration av hur andra har gjort och hur de har tagit stegen framåt. Och att vi nu ska åka på studiebesök till Uppsalahem. Det är bra att nätverka.

Sören Ingman, Lidingö stad
Vad tycker du om dagen?
– Det har varit jättebra, väldigt bra talare överhuvudtaget. Och panelen var också bra. Jag har jobbat i fastighetsbranschen länge och är traditionell så det är kul att höra hur andra bolag tänker. Vi har fått med oss massvis och jag och min kollega här, har redan börjat tänka på hur vi ska linjera upp vår organisation.

Alice Musoke-Muwanga, Meta Fastighetsadministration
Vad har du fått för tankar under dagen?
– Att vi enhetligt pratar om datastruktur men hur ska vi jobba med det? Kärnan är människorna, hur ska vi få drivet i dem. Att få med sig alla medarbetare tog både panelen och Stena Fastigheter upp.

Vad tar du med dig härifrån?
– Vi sitter i många projekt och märker att förändringsledning är A och O. Vi ska jobba mer med det, att man har en dedikerad resurs hos kunden som kan jobba tillsammans med oss att driva projektet. Man måste ha med sig människan för att jobba med tekniken, var det någon som sa.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega