Hyresgästernas minskade sin el – med knuff mot rätt val

Foto: Natalie Greppi

Nudging har prövats som ett sätt att förändra hyresgästernas konsumtionsmönster i ett bostadsområde i Fjärås i Kungsbacka. Det visar på 15 % lägre användning för dem som fått en knuff till rätt val, när belastningen på elnätet var som störst.

I ett av kommunala bostadsföretaget Ekstas områden i Fjäråsi Kungsbacka har man testat en energisystemmodell som flexibelt väljer energikälla – sol, fjärrvärme eller elektricitet – utifrån tillgång och pris. Målet är även att involvera de boende i området.

Därför fick hyresgästerna på Humlevägen under en testperiod i våras en nudge, en vänskaplig mental knuff, i form av ett dagligt sms. Meddelandet kunde till exempel uppmana dem att inte slå på tvätt- eller diskmaskinen eller ladda bilen under en angiven timme på dagen när elförbrukningen beräknades bli som högst. Ibland informerades också om möjliga klimat- och miljövinster och hur elnätet fungerar.

15 % mindre el
En uppföljande studie visar att textmeddelandena minskade hushållens elförbrukning under timmarna med högst belastning upp till 15 procent jämfört med förbrukningen i en kontrollgrupp på 134 hushåll som inte fick sådana sms.

– Många hushåll har elavtal som gör att de inte tjänar ekonomiskt på att minska sin elförbrukning under timmarna med höga elpriser. Resultaten i det här fallet visar att hyresgästerna ändå ändrade sitt beteende. Det gör det intressant att fundera över att utvidga nudging till fler områden, säger Christer Kilersjö, VD för Eksta Bostads AB.

Flera tekniska lösningar
De dagliga sms:en är bara en av del av vad som görs vid demonstrationsanläggningen i Kungsbacka. Andra insatser har gällt tekniska lösningar. Ett exempel är att en elpanna har installerats som komplement till fjärrvärme och solenergi. Ett annat att man testar hur smarta tvätt- och diskmaskiner påverkar resultaten. En avgörande framgångsfaktor är utvecklingen av en AI-baserad digital struktur för optimering av distriktets flexibilitet.

– Energisystemoptimeringsmodellen som är utvecklad av IVL och tillämpad på demoplatsområdet har syftet att utnyttja tillgängliga flexibilitetsresurser för en hållbar och kostnadseffektiv utveckling av det lokala energisystemet på lång sikt, säger Dmytro Romanchenko, energisystemexpert vid IVL som leder arbetet kring den svenska demonstrationsanläggningen.

Resultaten kommer att ligga till grund för kalkyler och slutsatser på nationell nivå. De första resultaten visar på en lovande potential för kostnadsbesparingar och minskad klimatpåverkan.

En rapport om nudgingförsöken i Fjärås kan du ladda ner här: Nudging Flexibility – The effect of an environmental nudge on electricity demand-side flexibility among tenants

Källa: IVL

Studie om nudging och elanvändning

Studien har gjorts inom ramen för europeiska forskningsprojektet Enflate med deltagande av IVL Svenska Miljöinstitutet, kommunala bostadsföretaget Eksta och mjukvaruutvecklaren Noda Intelligent Systems.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega