Partnertext från Svensk Trygghetscertifiering

MHS Bostäder trygghetscertifierar samtliga fastigheter

Olov Ettefalk och Tomas Bergman från MHS Bostäder och Ulf Malm från Svensk Trygghetscertifiering AB.


MHS Bostäder har trygghetscertifierat samtliga fastigheter och får även råd av Svensk Trygghetscertifiering AB vid sin nyproduktion, för att göra rätt från början.

MHS Bostäder är en stiftelse som grundades tidigt 60-tal med uppdrag att ordna bostäder till studerande på dåtidens Militärhögskola. Verksamheten har utvecklats och idag äger man drygt 1 000 lägenheter med uppdraget att ordna ett boende för studerande på Försvarshögskolan och Försvarsmaktens personal som tillfälligt behöver en bostad med anledning av sin tjänst.

– Våra hyresgäster är allt från soldater och sjömän till generaler. Stiftelsens uppdragsgivare är Försvarsmakten och styrelsen som är ytterst ansvarig för verksamheten utses av ÖB, berättar Olov Ettefalk, vd på MHS Bostäder.

Korta hyrestider och viss hotbild
MHS Bostäder arbetar med fastighetsskötsel, förvaltning och hantering av in- och utflyttningar. Förutom de drygt 1 000 lägenheter, som stiftelsen äger och förvaltar själva, hyr stiftelsen ytterligare cirka 250 lägenheter. Lägenheterna har en omsättning på cirka 500 personer om året då de flesta går en kortare utbildning på ett eller två år.

Fastighetsbeståndet är blandat från tidigt 60-tal fram till den fastighet som stod färdigt 2020, det finns även någon fastighet från mitten 30-tal.

– Mycket fokus har handlat om att det är en särskild kategori av hyresgäster. Människor som arbetar inom Försvaret kan stundtals vara utsatta för begränsad hotbild beroende på sina uppdrag, berättar Olov.

– Därför är vi noggranna med säkerheten, vi har koll på vem som kommer in i vårt hus och har taggar för inpassering, men vi har inte haft så mycket fokus på det som är runt omkring, som till exempel gårdar, entréer och källare, berättar Olov vidare.

Trygghet och säkerhet för hyresgästerna
Olov mötte Lennart Levander, Svensk Trygghetscertifiering på en säkerhetsmässa och de började diskutera trygghet och säkerhet.

– Där startade tanken att ta redan på hur vi kan skapa ytterligare trygghet och säkerhet för våra hyresgäster, säger Olov.

De har resulterat i att samtliga fastigheter nu är trygghetsbesiktigade och utifrån besiktningsprotokollen har det som kunnat förbättras åtgärdats. Skalskyddet var i huvudsak bra redan innan med tanke på stiftelsens verksamhet. Men källare och källardörrar har förbättrats med belysning och bättre förråd. Utemiljön har fått stor fokus när det gäller bland annat gångvägar och belysning.

– Alla våra fastigheter är idag trygghetscertifierade och nu gäller det att vidmakthålla detta, lägger han till.

Grundliga besiktningsmän
Det finns alltid saker att förbättra menar Olov som har fått en del tips och tankar kring lägenhetsdörrar som kanske kan bli ännu säkrare.

– Besiktningsmännen har varit mycket grundliga i sina besiktningar. De har inte räckt med att de besiktigat dagtid utan de har även gått runt i områdena under kvällstid för att se hur det ser ut när det är mörkt för att hitta eventuella skymda platser. Jag är väldigt imponerad av deras arbete, säger Olov.

Tänk rätt kring säkerheten från början
MHS Bostäder planerar nu en nyproduktion i Enköping med 110 lägenheter med målsättningen att det ska vara inflyttningsklart under 2023/2024.

– Svensk Trygghetscertifiering var med från starten som rådgivare och för att granska produktionshandlingarna så att vi gör rätt från början. Det är många goda tankar vi fått med oss inledningsvis, om allt från belysning till portar och innergårdar, säger Olov.

– Vi har haft ytterligare hjälp av Svensk Trygghetscertifiering när det gäller säkerheten. Eftersom vi arbetar med försvarsmaktsanställda så ingår det att ha kontroll på vilka som bor var. Det är känslig information som inte får hamna i fel händer. Svensk Trygghetscertifiering hjälpte oss att starta ett arbete med att se över hur vi skyddar vår information och har hjälpt oss vidare i säkerhetsarbetet med vår egen verksamhet genom en analys och rapport om vårt behov av förbättringar, avslutar Olov.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega