9 tips – så drar Castellum ner på energin

Filip Elland, Hållbarhetschef på Castellum. Foto th: Jesper Orrbeck Photography AB

Castellum har redan uppnått klimatmål för 2025: att installera 100 solcellsanläggningar. Dessutom har energin minskat för hela beståndet, från redan låga nivåer. Hur lyckas bolaget gå från passiva energislukare till att göra nätnytta – med lönsamhet?

Det var 2020 som fastighetsbolaget beslutade att installera 100 solcellsanläggningar innan år 2025. Programmet med namnet ”100 på sol” var ett led i Castellums arbete med att vara klimatneutrala senast 2030.

– När vi lanserade ”100 på sol” var det ett väldigt aggressivt solpanelsprogram och det största på tak i Norden, säger Filip Elland, Hållbarhetschef på Castellum.

Målet för ”100 på sol” nåddes med en god marginal, redan den 6 december 2023 invigdes den 100:ade solcellsanläggningen. Samma år blev det också lönsamt tack vare en gynnsam prisutveckling nedåt på solceller. Nu fortsätter Castellum på samma spår med ytterligare 100 solcellsanläggningar som ska vara i bruk senast 2030.

Lägre än branschgenomsnittet
Solceller är en del av Castellums mål att vara ”ett av Europas mest hållbara fastighetsbolag” men de arbetar även med annan typ av energieffektivisering.

– Eftersom vi har 5,4 miljoner kvadratmeter lokaler fördelat på cirka 600 fastigheter och energi står för nästan hälften av bolagets driftskostnader är det inte jättekonstigt att vi jobbar med energieffektivisering. Minskar energianvändningen får vi en kickback direkt, säger Filip Elland.

Varje år görs energirenoveringar i 15–20 procent av fastighetsbestånd, en investering på mellan 200–400 miljoner kronor. Stora belopp, men enligt Filip Elland betalar investeringarna sig.

– Förra året lade vi 381 miljoner kronor i olika energieffektiviseringsprojekt, allt från uppkoppling av byggnader till en bättre styrning. Men även ”klassiska åtgärder” som tilläggsisolering och fönsterbyten. Tittar man på hela vår portfölj så ligger vår energianvändning ungefär 50 procent lägre än branschgenomsnittet.

Batterilagring är framtiden
Ny teknik för förnybara energikällor är ytterligare ett sätt att nå målet. I Helsingborg har man till exempel installerat ett 6 ton tungt batteri för att Castellums byggnader ska vara en aktiv del i energisystemet, genom att bidra med egenproducerad el från solceller och kunna stödja det lokala elnätet med energilagring när det uppstår flaskhalsar. En typ av tekniklösning som hållbarhetschefen säger att det kommer bli mer av i framtiden.

– Vi har både årliga mål och etappmål för hela fastighetsportföljen. Det långsiktiga målet är att minska vår energianvändning som är under 50 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket är en bra bit under nybyggnadskraven. Vi har också lagt in det målet i vårt bonusprogram som berör alla medarbetare. Det är ett sätt för oss att ur ett ledarskapsperspektiv försöka styra arbetet mot klimatmålen, säger han.

Energikrav från banker och låneinstitut
Filip Elland är också ordförande i European Public Real Estate Association Sustainability Committee (EPRA) och ser att frågorna aktualiseras rättsligt på EU-nivå bland annat genom energieffektivitetsdirektivet, EPBD, men även att banker och kreditinstitut ställer energikrav.

– Bankernas finansiering mot den här sektorn har energieffektiva hus i fokus. Så ur ett strategiskt perspektiv är det viktigt att ha koll på energianvändningen i sin fastighetsportfölj. Har man inte det idag så kommer det att påverka framtida kassaflöden.

Medarbetarnas roll i energiarbetet
Teknik och förnybar el är bra verktyg men medarbetarna och det dagliga arbetet är ändå det som har störst påverkan på energianvändningen. Där behöver Castellum säkerställa att rätt förutsättningar finns i form av kompetens och tid för att jobba med energistyrning.

– Det dagliga gnetet med finjustering, optimering, jagande, larm och annat är väldigt viktigt för att uppnå de årliga målen. Där behöver vi som ledningsgrupp vara med och stötta. Gör vi det blir arbetet intressant och vi blir en bra arbetsgivare, avslutar Filip Elland.

Tips för ett bra effektiviseringsarbete:

  • Kartläggning: Analysera energianvändningen i fastigheterna för att identifiera vilka som kräver åtgärder. Fokusera på de byggnader som har hög energianvändning och låg energiklassificering.
  • Målstyrning och incitament: Sätt både årliga och långsiktiga mål för energieffektivisering. Implementera incitamentsprogram, såsom bonusprogram för medarbetare, för att uppmuntra arbetet mot dessa mål.
  • Löpande driftoptimering: Justera och finjustera driften för att säkerställa optimal energianvändning. Daglig övervakning och uppföljning av tekniska system.
  • Investera i energieffektivisering: Avsätt en årlig budget för investeringar i energieffektiviseringsprojekt, såsom isolering, fönsterbyten och andra åtgärder som minskar energiförbrukningen.
  • Solcellsinstallation: Bygg solcellsanläggningar på befintliga tak för att minska behovet av köpt energi. Solceller kan ge upp till 50 procent av fastighetens energibehov och hjälper till att skydda mot energiprisfluktuationer.
  • Ny teknik: Testa nya teknologier såsom batterilager för att lagra energi och använda den vid optimal tidpunkt, vilket kan minska kostnader och öka energieffektiviteten.
  • Utbildning och kompetensutveckling: Säkerställ att medarbetare har rätt kunskaper och kompetens för att arbeta med energieffektivisering. Moderna byggnader kräver ofta avancerad teknisk kunskap.
  • Uppgradering av äldre fastigheter: Äldre byggnader kräver ofta mer omfattande åtgärder, men det är viktigt att fortsätta arbeta med dem för att nå långsiktiga energimål.
  • Samarbeta med externa partners: Ha en aktiv dialog med EU och nationella myndigheter för att hålla sig uppdaterad om nya regler och krav, exempelvis inom energieffektivitetsdirektivet (EPBD).

Text: Mari-Louise Paulson
redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega