Så lyckades SLP nå hållbarhetsmålen – i förtid

Swedish Logistic Property jobbar hårt med sina hållbarhetsmål. Redan nu har man uppnått flera av de mål som var satta till utgången av 2025, som exempelvis 50 procent miljöcertifierad uthyrningsbar yta och 70 procent hållbara lån. Hur har de lyckats?

Viktoria Wöhl, SLP

Swedish Logistic Property (SLP) har en affärsidé som till stora delar bygger på att köpa äldre logistikfastigheter ”som behöver lite kärlek och tid”, som hållbarhetschefen Viktoria Wöhl uttrycker det. Samtidigt jobbar man målmedvetet för att energieffektivisera och miljöcertifiera sina fastigheter för att öka driftsnettot och minska klimatavtrycket.

– Nyproduktion är ju en sak, då kan vi bygga effektivt och optimerat utifrån ett hållbarhetsperspektiv redan från början, vilket vi också gör. Utmaningen är att optimera de äldre fastigheter vi köper. Det som är inbyggt sitter där det sitter. Då får vi istället tänka i banor av tilläggsisolering, drift- och energieffektiviseringar liksom solceller.

Arbetar med miljöcertifiering
SLP arbetar med miljöcertifiering både vid nyproduktion och vid förädling av befintliga fastigheter. När det gäller nybyggnation är det lägstanivån Miljöbyggnad Silver man eftersträvar. För befintliga byggnader använder man sig främst av BREEAM-In-Use. Här är det ”very good” som gäller.

Viktoria Wöhl lyfter fram fastigheten Mosshaga 10 i Nässjö som ett bra exempel på hur man jobbat med energieffektivisering i sitt befintliga bestånd. Där minskade man på ett år elförbrukningen med 15 procent och värmeförbrukningen med 17 procent.

– Vi bytte LED-belysning i logistikytorna och uppdaterade det föråldrade styrsystemet i fastigheten, genom att koppla upp det och styra på distans. Detta gav en besparing på omkring 600 000 kWh per år, vilket motsvarar ungefär 30 normala villors elförbrukning årligen. Utöver energibesparingen förbättrades dessutom arbetsmiljön i lokalerna rejält.

Teknikoptimering ger snabbast resultat
De hållbarhetsinsatser som ger snabbast resultat handlar oftast om teknik, konstaterar Viktoria Wöhl. Som injusteringar och optimering av drifttider, vilket sänker energiförbrukningen utan att man behöver investera. Uppgraderade aggregat och undercentraler är också smart och kostnadseffektivt att satsa på. Och självklart även solceller, som är bra både ur förvaltnings- och fastighetssynpunkt.

– En stor del av energin kan ju användas direkt i fastigheten, men också lagras. På lagringsområdet händer mycket, och där tittar vi på olika lösningar. Alla insatser vi gör i det dagliga arbetet för att sänka energiförbrukningen gynnar ju hållbarhetsmålen. Vare sig det handlar om laddstolpar, solceller eller tilläggsisolering.

Mål redan nådda
Det målmedvetna arbetet har gett resultat, säger Viktoria Wöhl. Några av hållbarhetsmålen för 2025 är redan uppnådda. Till exempel har man redan nu 50 procent miljöcertifierad uthyrningsbar yta enligt Miljöbyggnad iDrift Silver eller motsvarande. Tidigare i år uppnåddes målen att andelen hållbara lån ska utgöra minst 70 procent av den totala finansieringen, samt att installerad effekt i solceller ska överstiga 15 MW.

– Mina kollegor är väldigt duktiga på att känna fastigheterna utan och innan, vilket är en stor framgångsfaktor i det här arbetet. Att ha en bra dialog med hyresgästerna är minst lika viktigt. Likaså att hela organisationen tillsammans arbetar mot gemensamma mål. Hållbarhet är inte något isolerat sidospår, utan resultatet av alla mina kollegors arbete.

Utmaningar framöver
Men det finns flera utmaningar framöver. För när man betat av alla de fastigheter som har förbättrings- och optimeringspotential, måste man jobba ännu hårdare för att fortsätta uppfylla de högt satta hållbarhetsmålen, menar Viktoria Wöhl.

En annan utmaning är de tunga fordon som hör till logistikfastigheter, och som behöver stor laddkapacitet. Där är både elproduktion och energilagringsmöjligheter viktiga faktorer. Samtidigt beläggs man med energiskatt på anläggningar som överstiger 500 kW. Det förändrar kalkylen för många och innebär outnyttjade möjligheter utifrån perspektivet att öka andelen förnybar elproduktion i landet, påpekar hon:

– För att nå framgång i den frågan kommer det handla om gränsöverskridande samarbeten med nätägare, andra fastighetsbolag, hyresgäster och speditörer. Det blir spännande att se hur vi tillsammans kommer att hantera utmaningen framåt.

Viktoria Wöhls tre snabba tips för att nå hållbarhetsmålen:

  • Få med organisationen – deras arbete är resultatet av bolagets hållbarhetsarbete.
  • Lär känna din fastighet – det finns ofta många lågt hängande frukter som är lönsamma både för miljön och för ekonomin utan stora investeringar.
  • Samarbete med hyresgästerna – tillsammans når vi maximal nytta.

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Detta har SLP gjort för att energieffektivisera Mosshaga 10:

  • Ersatt gamla armaturer med modern LED-belysning.
  • Kopplat upp fastigheten digitalt så den kan styras på distans.
  • Nytt effektivare ventilationsaggregat.
  • Mindre investeringar såsom energisnåla fläktar i aggregaten.
  • Solcellsanläggning i två etapper om 255 kW respektive 244 kW under 2021 respektive 2022. Den beräknade årsproduktionen uppgår till cirka 435 000 kWh.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega