Ny certifiering av lokalinteriörer på g

Hanterar ni lokalanpassningar? Då kan en ny miljömärkning av inredning påverka er. Märkningen Hållbar Interiör har tagits fram i ett samverkansprojekt med över 30 aktörer i branschen. Atrium Ljungberg och Rise är två av dem.

Idag finns flertalet ambitiösa märkningar för hållbart byggande. Men det har fram tills nu saknats ett enhetligt sätt att redovisa klimatpåverkan kopplad till lokaler och inventarier. Avsaknaden av en standard har inneburit att verksamheter själva kunnat avgöra vad som kan kallas hållbart, vilket riskerar att leda till greenwashing.

Efter fem år av forskning och arbete, i samverkan mellan aktörer från olika branscher, och med verifiering av RISE, lanseras Hållbar Interiör (HI). Den första miljömärkningen som bedömer hela lokalen utifrån definierade kriterier. Genom HI-märkningen ska den som arbetar med lokaler och interiörer kunna vägleda sina kunder mot en hållbar omställning med hjälp av ett konkret verktyg, skriver Hållbar Interiör på sin hemsida.

Tre huvudpunkter
Med HI-märkningen är tanken att man ska få långsiktig kontroll på sin inventarieförvaltning och ökad kunskap om maximalt resurs- och lokalutnyttjande. HI-märkningen fokuserar på återbruk och cirkulär ekonomi. Den består av tre huvudområden; Omfattning, Lokal-Organisation och Inventarier.

  • Omfattning beskriver lokalen eller lokalernas storlek, ålder och energiförsörjning, samt inventarier i förråd.
  • Lokal och Organisation verifieras genom 18 miljökriterier som berör organisationens planering och nyttjande av lokalen, drift, anskaffning av varor och tjänster, fast inredning och ytskikt.
  • Lokalens inventarier utvärderas och klassas enligt fyra principer.

Principerna är:

  1. Långlivad eller återbrukad möbel från eget bestånd. Hyresgästens egna inventarier som är minst 5 år gamla.
  2. Återbrukad möbel som inte kommer från internt bestånd. Möbeln ska ha använts av minst en tidigare brukare.
  3. Ny möbel som är miljömärkt. Godkända märkningar är Svanen, EU Ecolabel, Cradle to cradle, Möbelfakta, Bra miljöval, eller annan typ 1 märkning (ISO 14024).
  4. Special framtagna HI-krav för inventarier som inte är miljömärkta.

Källa: Hållbar Interiör

Hållbar Interiör

HI-märkningen är en ISO 14024 typ-1 miljömärkning. Det innebär bland annat att den verifieras av en oberoende tredje part, RISE. Ett 30-tal parter har varit med att ta fram märkningen. Atrium Ljungberg är en av dem. Andra aktörer är företag relaterade till arkitektur och inredning och ett antal techbolag, bland andra Palats.

Lanseringen av HI kommer att ske på ett event den 26 september i Stockholm, där bland annat den första HI-märkningen kommer delas ut. Läs mer här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega