Kristianstadsbyggen sparar tid och pengar – besiktar tak med drönare

AB Kristianstadsbyggen (ABK) har nu börjat med drönarbesiktning av tak på fastigheterna runt om i Kristianstads kommun. Först ut var ett antal fastigheter i centrala Kristianstad, där tak och hängrännor behövde inspekteras.

– Fördelen med drönarbesiktning är att det går snabbt, är säkert och kostnadseffektivt, säger Mikael Rönndahl, kommunikatör tillika drönarpilot på ABK. Det kräver minimalt med förberedelser, själva besiktningen tar inte många minuter, och sen får man film på taket som vår förvaltning kan granska i detalj för att upptäcka exempelvis skador eller hinder i hängrännor.

Alternativet är att antingen hyra in lift eller fysiskt ta sig upp på taket, med tillhörande säkerhetskrav. Åtgärder som både kan vara kostsamma och tidskrävande.

Vädret en utmaning
Enda utmaningen med att använda drönare är vädret, om det skulle vara stark blåst eller kraftigt regn.

– Samtidigt hade det inneburit hinder även för en besiktning på plats uppe på taket, så i så fall får man helt enkelt avvakta tills vädret blir bättre, säger Mikael.

Satsningen är ett samarbete mellan ABK:s förvaltning och kommunikationsavdelning, och förhoppningen är att detta nu ska kunna användas på fler platser runt om i kommunen på ABK:s fastigheter.

I samband med drönarfilmning följer ABK gällande regler för både personlig integritet och säkerhetsregler för själva flygningen, och den som besiktigar har alltid ABK:s profilkläder och identifikation på sig.

Källa: AB Kristianstadsbyggen

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega