”Vi vill ligga ett steg före i fastighetsbranschen”

Fredrik Törnqvist är VD:n som gillar att skapa företagskultur och framåtlutade team. Tack vare slumpen har han hittat sin plats som VD på Stångåstaden i Linköping, ett bolag som vill ligga ett steg före i fastighetsbranschen.

Slumpen har fört in Fredrik Törnqvist på olika spår i karriären. Den fick honom till en början att hamna i fastighetsbranschen. Efter studier i ekonomi i Uppsala kunde han välja på flera jobb. Två olika inom industrin och ett tredje på Riksbyggen. Magkänslan sa Riksbyggen för de var ”trevligast” där. På Riksbyggen arbetade han med ekonomi och finans.

Efter det tog han jobbet som business controller på ett privat bolag som hette Formator. Affärsidén var att omdana utsatta bostadsområden och bolaget ägde och förvaltade egna fastigheter och hade fastighetsuppdrag åt andra. Dessutom hade man även ett byggledningsbolag, arkitektbolag och en reklambyrå.

– Man präglas ju ofta mest av där man är de första åren. Det var en väldigt spännande arbetsplats där det samlades väldigt många duktiga människor som jag lärde mig mycket av, säger Fredrik Törnqvist.

Ett vägskäl
I mitten av 90-talet arbetade han som distriktschef på ett bostadsbolag i Eskilstuna, där han blev ledare för 30–40 personer.

– Ja, det var ett vägskäl för mig. Jag kände att det här med ledarskap, det är min grej. Det är väldigt roligt att jobba med människor och få möjlighet att förändra, påverka och se när de utvecklas, tar ansvar och kliver fram. Att man kan skapa team som är duktiga tillsammans och skapa en kultur som gör att man får mycket mer att hända.

Som ledare vill han leverera tydliga mål och vara tydlig när han fattar och lämnar beslut. Men det är även viktigt att kunna lyssna in, få ihop bra team och skapa en framgångsrik arbetsplats där medarbetarna känner att de vill vara.

Trivdes men sökte utmaning
Efter bostadsbolaget i Eskilstuna gick han vidare till Mimer i Västerås och arbetade sig upp till att bli bostadsbolagets VD och han trivdes fint.

– Det hade gått bra – vi hade lyckats på en massa områden, men jag kände att man måste våga sluta när det är som bäst. Jag var sugen på en ny utmaning och även testa att bo någon annanstans. Av en slump dök VD-jobbet på Stångåstaden i Linköping upp för tio år sedan, det var väldigt vältajmat!

Nätverka som ny
För Fredrik Törnqvist var det viktigt att komma in i sin nya stad. Framför allt om man som han blev en aktör i staden.

– När man kommer ny måste man bygga upp ett nätverk inom kommunen, och med andra i branschen, så som entreprenadföretag och andra fastighetsägare. Vidare så finns även ett helt samhälle med andra slags företag som man behöver i sitt nätverk. Genom åren har jag lagt en del tid på att lära känna människor, både i näringslivet och i samhället.

Tack vare sin fru, som är ”supersocial” har de också fått många fina personliga vänner på sin nya hemort. Dessutom har han musik som hobby och har blivit lite känd i staden. Han och en kollega har bildat en duo som sjunger på evenemang och äldreboenden och under pandemin stod de på gårdarna och sjöng för hyresgästerna.

Modell för att styra företag
På samma sätt som han skapat ett bra socialt nätverk för egen del lägger han vinning om att Stångåstaden, som arbetsplats, ska gagnas av mångfald och tvärfunktionellt samarbete.

– Det har varit min modell för att styra företag, att jobba med värderingar och företagskultur. Det är bra att skapa team med olika personligheter som ger dynamik, bra sammanhållning och där olikheterna skapar kreativitet.

Stångåstaden är inne i en förändringsprocess när det gäller framtidens arbetsplats. Man vill få in större rörlighet och hitta träffpunkter i vardagen mellan sina fyra kontor i staden. De ska nu anpassa lokalerna de sitter i till aktivitetsbaserade kontor.

Ett steg före
Sina värderingar har han haft med sig sedan tidigare arbetsplatser och tillsammans med sin HR-chef Malin Wettre tog kulturarbetet fart när han kom till Stångåstaden. Tillsammans har de mejslat fram en modell som de kallar Ett steg före. Det betyder två saker menar Fredrik Törnqvist.

– Vi vill ha en kultur där alla medarbetare ska ligga ett steg före i vardagen. Exempelvis förvaltarna, eller områdesansvariga som vi kallar dem, ska ha koll på vardagen, men man ska också utveckla sitt område. Eller att man som HR-chef kan du hålla på med en viktig rekrytering här och nu, men också med kompetensförsörjning på sikt. Det andra är att positionera oss som bolag och ligga steget före i branschen.

Framåtlutade
Inställningen är att alla ska vara framåtlutade och Fredrik Törnqvist hoppas att det är så Stångåstaden uppfattas i branschen. Han ger exempel på där de sticker ut; hur bolaget styrs, hur de tar hand om sina kunder (där de vunnit AktivBos Kundkristallen flera gånger), att de rankas som en av Sveriges bästa arbetsplatser enligt Great Place to Work och att de fortsätter bygga, när andra drar i handbromsen. 2023 startade man byggnation av nära 800 nya bostäder och Stångåstaden lägger 1,4 miljarder kronor per år på ny- och ombyggnation och underhåll.

För att få kalkylerna att gå ihop måste man jobba med ekonomin och vara affärsmässig, enligt Fredrik Törnqvist.

– Ingen vill ha ett fattigt bostadsbolag. Grunden är att ha en stark ekonomi, då har man råd att gasa och vågar göra saker jämnt fördelat över konjunkturcyklerna.

Låga finansieringskostnader
Han påpekar att man hela tiden måste jobba med organisationen och fortfarande hålla i och värdera varje investering. Den ska vara lönsam och Stångåstaden gör inget som innebär nedskrivningar. Om- och nybyggnationer ska bära sig själva.

Stångåstaden har jobbat framåtlutat även när det gäller ekonomin och har låga finansieringskostnader. Man har säkrat upp mot skuldvolymer och räntenivåer i förväg och har tagit gröna lån via obligationer som man lånat från kapitalmarknaden. ”Banklån har vi inte haft på många år” konstaterar Fredrik Törnqvist.

Anledningen till att man kan lyckats få gröna lån är strategin att hålla nere energianvändningen vid både ny- och ombyggnationer, göra bättre miljöval när det gäller material och att man använder sig av förnyelsebar energi.

Äger ett vindkraftsbolag
En annan sak som sticker ut lite hos Stångåstaden är förnyelsebar energi och vindkraft, säger Fredrik Törnqvist. Tillsammans med Örebrobostäder och Tekniska Verken äger man ett vindkraftsbolag. Verket producerar 70 GWh och Stångåstadens andel är 40%. Man har således 27 GWh tillgängliga och gör själva av med 24, så man är helt självförsörjande när det gäller fastighetselen.

– Det är kul att kunna göra skillnad på riktigt. Sedan har jag lärt mig en massa saker av att vara inne i en bransch som ju är nära vår egen, säger Fredrik Törnqvist som sitter i styrelsen i bolaget.

Triggas av bredden
Det han gillar med sitt arbete är bredden, att som koncernchef få ingå i olika sammanhang och göra flera saker; att jobba i en stad där han kan både utveckla bostadsområden, bygga nytt, påverka klimatavtrycket och dessutom göra det i en affärsverksamhet.

– Jag triggas av den kombinationen, att få driva en affär, se till att bolaget är effektivt och jobba med långsiktiga hållbarhetsfrågor.

Sprängdåd och krishantering
Men även Stångåstaden har sina utmaningar och Fredrik Törnqvist nämner arbetet med social hållbarhet och den ökade otryggheten i samhället. De har, som så många andra städer, drabbats av skjutningar, sprängdåd och bränder. I dessa fall har de fått utnyttja sitt arbete med krishantering. Vid en stor sprängning för några år sedan drabbades många människor och nästan 200 lägenheter skadades i olika omfattning. Till en början handlade krishanteringen om evakueringsfrågor och att ta hand om människor på plats. Efter några månader var det de tekniska frågorna gällande återställande som hanterades.

– Man måste ha en ett systematiskt och organiserat arbete kring kris. Man behöver träna och ibland får man tyvärr göra det skarpt.

För att motverka otryggheten arbetar man även aktivt för att utveckla stadsdelarna i tre av de mest utsatta områdena. Man har en mer aktiv förvaltning där och arbetar underifrån med bland annat ett sysselsättningsprojekt där man hjälper människor till arbete. Genom projektet Linkstep har man sedan 2018 fått 250 personer i sysselsättning.

Klimatmålet 25–25
En annan utmaning är att försöka minska bolagets klimatavtryck. De arbetar mot något de kallar 25–25. Till år 2025 ska man bara ha 25% köpt energi och där är man i princip i mål. Men för att ligga steget före och fortsätta spara energi kommer men troligtvis satsa på ännu mer förnyelsebar energi framöver – som solel.

När det gäller hans eget arbete framöver så trivs han i Linköping.

– Jag hoppas att jag kan fortsätta vara med och bidra för jag tycker att Linköping är en fantastisk stad att jobba i, det finns en framåtanda här. Jag kommer att fortsätta ha ett högt engagemang och måste ju vara symbolen för att driva det här framåtriktade bolaget. Jag kan inte luta mig tillbaka och vänta på att gå i pension, då skulle jag bli en jättedålig VD.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Fredrik Törnqvist

Ålder: 60 år
Uppväxt: I Västerås med föräldrar och en tvillingbror.
Yrkeserfarenhet: Ekonom på Riksbyggen, Businell controller på Formator, distriktschef på bostadsbolag i Eskilstuna, började som distriktschef och blev senare VD på Mimer i Västerås. Kom som VD till Stångåstaden i Linköping 2013.
Familj: Fru och två vuxna barn.
Bor: I Linköping, i en hyreslägenhet hos Stångåstaden.
Fritidsintressen: ”Tränar på gym och springer 4–5 gånger i veckan. Spelar golf för avkopplingen och spelar gitarr och sjunger. ”
Något som inte så många vet om mig: ”Jag och en kollega har bildat en duo som spelar på olika evenemang och kalas. Jag kan gilla att stå i centrum, det gör jag.”

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega