Vad sker efter pandemin?

Moderatorn Anna Bellman och Förvaltarforums vd Ove Nordqvist talade om pandemins effekter.

Vad är extra viktigt för förvaltningen i den speciella tid som vi befinner oss i? Det var huvudtemat på Förvaltarforums frukost-webbinarium Framtidens Förvaltare.

På webbinariet som sändes den 20 april talade föredragshållare från Newsec, Fastighetsägarna Service, Familjebostäder, Riksbyggen och Niras om den senaste utvecklingen inom fastighetsförvaltning.

– Under 90 intensiva minuter kommer vi att täcka några ämnen när det gäller digital transformation, hållbarhet och teknik, hyresgäster och kundvård och framtidens förvaltning som har med ledarskap och digitalisering att göra, sa moderatorn Anna Bellman.

Ökad förändringstakt
– Hur har pandemin påverkat branschen? frågade Anna Bellman Förvaltarforums vd Ove Nordqvist.

– Det har påskyndat branschen att göra vissa digitala saker, dels hur man jobbar själv, men också hur man når hyresgästerna på ett annat sätt och hur man sköter fastigheterna mer digitalt, svarade Ove Nordqvist.

Eva Annala på Familjebostäder beskrev hur pandemin påverkat digitaliseringen.

Ingen väg tillbaka
Eva Annala, chef för Uthyrningsenheten på Familjebostäder i Stockholm, höll ett föredrag på temat ”Digitala visningar och e-signering”.

– Vi kommer inte att gå tillbaka till fysiska kontraktsskrivningar, sa Eva Annala, som menade att detta även gäller om det är fysiska visningar av lägenheter.

Göran Danling på Riksbyggen berättade hur och varför man ska digitalisera.

Vad är viktigast?
Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen, talade på temat ”Stegen till digital fastighet”. Han fick frågan vilket som är det viktigaste steget för att börja.

– Det viktigaste första steget är att utbilda internt, svarade Göran Danling.

Rickard Ekman på Niras gav råd hur kontorshyresgäster ska hanteras.

Framtidens kontor
På temat ”Hyresgäster och Kundvård” tog Rickard Ekman, senior advisor corporate real estate service på Niras, upp frågan ”Hur tänker de kommersiella hyresgästerna nu?”

– Går man inte över till ett annat arbetssätt betyder det att man inte per automatik behöver mindre yta, sa Rickard Ekman, som uppmanade fastighetsägare att ha en proaktiv dialog med sina kommersiella hyresgäster.

Carolina Edvinsson på Newsec berättade hur man kan tjäna på digitaliseringen.

Tänk hela bestånd!
Under temat ”Framtidens förvaltning” talade Carolina Edvinsson, Head of Transformation & Service på Newsec PAM, om frågan ”Hur säkerställer vi kontinuerligt värdeskapande från digitalisering?”

– Våga gå större och tänk brett i hela portföljen, sa Carolina Edvinsson.

Stefan Younes på Fastighetsägarna Service talade om ledarskapets betydelse.

Ledarskap är avgörande
Under temat ”Framtidens förvaltning” talade även Stefan Younes, vd på Fastighetsägarna Service. Han fokuserade på ämnet ”Ledarskap för tillväxt och utveckling”.

– Du kan ha hur bra strategier som helst och du kan jobba med digitalisering, men för att få något att hända är det ledarskapet och företagskulturen som gör skillnad, sa Stefan Younes.

Framtidens Förvaltare 2022
Förvaltarforum har redan bokat in några fysiska seminarier för tiden när det blir smittsäkert att träffas igen.

Den 3 februari 2022 är förhoppningen att det årliga seminariet Framtidens Förvaltare ska kunna hållas på Waterfront i Stockholm. Och redan den 16 november är ett seminarium om social hållbarhet inbokat i Stockholm.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Bli den första att kommentera "Vad sker efter pandemin?"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega