Botkyrkabyggen utnämnd till Årets Samhällsaktör

Botkyrkabyggens arbete med alla aspekter av hållbarhet gör att bolaget får utmärkelsen Årets samhällsaktör 2020.

– Det är oerhört hedrande att i hård konkurrens och i gott sällskap utses till Årets samhällsaktör. Utmärkelsen är ett bevis på att Botkyrkabyggens systematiska målstyrning och i många fall oförtrutna och oglamorösa vardagsarbete, leder till konkret förändring. Vi är en stark aktör att räkna med i arbetet med Agenda 2030, säger Chris Österlund, VD för det allmännyttiga bostadsbolaget Botkyrkabyggen.

Bakom utmärkelsen Årets samhällsaktör 2020 står Gullers Grupp och Dagens Industri. Botkyrkabyggen har som vinnare i kategorin hållbarhet uppfyllt alla kriterier för utmärkelsen:

  • En samhällsaktör som genom aktiva val ändrat samhället i en positiv riktning.
  • En samhällsaktör vars visioner och ambitioner har övergått i en faktiskt, och på något sätt mätbar, effekt.
  • En samhällsaktör som inte verkar i det tysta. Det finns en vilja att sprida kunskap, och nå effekt även i kommunikationen.
  • En samhällsaktör som vill bidra till samhällsnytta bortom den egna affären, kanske till och med på bekostnad av egen kortsiktig vinning.

Juryns motivering:

”För att de tar stadiga steg framåt i alla aspekter av hållbarhet med de globala målen och Agenda 2030 som ledstjärna. De tar ett långt större socialt ansvar än rollen kräver och integrerar hållbarhetsarbetet i alla delar av kärnverksamheten.”

– Med jämställdhetssatsningar, genomtänkta renoveringar, trygghetsvandringar, odlingar och gratis aktiviteter och mycket mer, arbetar Botkyrkabyggen med alla aspekter av hållbarhet. Utväxlingen blir stor när hållbarhetsarbetet knyts in i den ordinarie verksamheten. Hållbarhet och lönsamhet hänger ihop, säger Chris Österlund, VD för det allmännyttiga bostadsbolaget Botkyrkabyggen.

Ett exempel på hållbarhetsarbetet är att Botkyrkabyggen har ca 8000 miljonprogramslägenheter som är i behov av renovering. Genom att behålla väl fungerande material, tex köksstommar, sparar bolaget på jordens resurser. Genom att enbart åtgärda det som är nödvändigt (tex badrum, el och stammar) hålls hyresnivåerna efter renovering nere. På så sätt har hyresgästerna råd att bo kvar, vilket ökar både den sociala och ekonomiska hållbarheten. Botkyrkabyggen vill behålla sina hyresgäster. De hyresgäster som kan och vill, har möjlighet att köpa tillval till sin lägenhet.

För att stötta  långtidsarbetslösa kvinnor med utländsk härkomst driver man som bor i bolagets områden driver man satsningen Qvinna som innebär att de anställs med kollektivavtalsenlig lön. De får utbildning i bland annat städteknik, svenska, hälsa och jämställdhet. Med sin närvaro skapar de trygghet och lugn i områdena Norsborg, Alby och Fittja. De är goda förebilder och visar att kvinnor kan ta plats i det offentliga rummet. Qvinna i Botkyrka är en permanentad del av Botkyrkabyggens verksamhet. Allt eftersom bolagets avtal med städentreprenörer går ut, tas det arbetet över av Qvinna i Botkyrka. Målet är 100 kvinnor år 2025.

Se gärna Botkyrkabyggens egen film om sitt hållbarhetsarbete: Film

 

Källa: Botkyrkabyggen

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega