Nu testar Wallenstam GeoFTX på nytt sätt

Patrik Persson är energichef på Wallenstam. Illustration: Airi Ilista/HSB

Wallenstam kommer att använda sitt GeoFTX-system lite annorlunda framöver. Den varma utomhusluften ska kylas ner under riktigt varma sommardagar och överskottsenergin ska lagras i borrhålen till kallare dagar. Hur ska det gå till?

I takt med att klimatet blir varmare kommer höga temperaturer i våra bostäder att bli ett allt större problem. Utifrån detta faktum har Folkhälsomyndigheten uppdaterat riktvärdena för inomhustemperaturer – max 26°C för känsliga grupper gäller från 15 maj i år. Med känsliga grupper menas personer med kroniska sjukdomar, funktionsnedsättning samt äldre och små barn. För friska personer kan det vara acceptabelt med en något högre temperatur under dagtid, men den bör inte överskrida 26 grader på natten.

– Men tanke på klimatförändringarna behöver vi självklart värna om våra hyresgästers hälsa. Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten kan också bli ett krav framöver och då behöver vi vara rustade för det, säger Patrik Persson som är energichef på Wallenstam.

Utnyttjar bergvärme och -kyla i samma hål
Nu testar Wallenstam en lite speciell lösning i en nyproduktion i Mölndal, där man ska göra justeringar i sitt GeoFTX-system. Lite förenklat går tekniken ut på att förvärma respektive förkyla tilluften till ventilationen med bergvärme/bergkyla utan att använda värmepump, under kalla respektive varma dagar. Den förvärmda/förkylda luften tillförs husets ventilationssystem. Efter användning i fastigheten återförs resterande kyla/värme till borrhålen och kretsloppet börjar om.

– Vi använder samma princip, men vi kombinerar GeoFTX med bergvärmepump. Och istället för att värma uteluften använder vi kylbatteriet för att kyla uteluften när utetemperaturen är varmare än vad temperaturen är i borrhålen.

För att inte få för kall luft till lägenheterna använder man ventilationsaggregatets värmeväxlare att upprätthålla rätt tilluftstemperatur.

Återladdar energi i borrhålen
Funktionen blir att återladda borrhålen med så mycket energi som möjligt samtidigt som man får svalare luft till lägenheterna varma sommardagar.

– Den lagrade energin i borrhålen kan vi sedan använda under vintern för att värma upp fastigheten med hjälp av en värmepump. I och med att borrhålen är uppvärmda får vi en låg energianvändning för uppvärmningen.

Med den här lösningen får Wallenstam tre olika effekter, menar Patrik Persson:

Vet att lösningen fungerar
Nu bygger Wallenstam de första fastigheterna med den här lösningen, och inom två år kommer de vara i drift.

– Vi vet redan nu att lösningen fungerar, men det återstår att se hur stor effektiviteten blir. Kanske måste man omdimensionera för att få bättre resultat – det finns ju alltid justeringar man kan göra.

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Så funkar GeoFTX

  • Geo-FTX använder borrhål i marken där vätska cirkulerar från/till ett batteri som sitter före värmeväxlaren i ventilationsaggregatet.
  • Sommartid, när marken är kallare än luften utomhus, kyler vätskan och avfuktar uteluften innan den tas in i fastigheten. Den uppvärmda returvätskan lämnar sedan värmen i marken och borrhålen återladdas inför vintern.
  • Vintertid är marken varmare och förvärmer luften så att effektiviteten höjs och minskar effektbehov och energianvändning.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega