Ny värderingstest för bättre rekrytering

Stångåstaden är först i Sverige med en ny typ av test vid rekrytering. Testet visar vem som har bäst värderingar för att lyckas på jobbet.

Det skräddarsydda testverktyget lägger tyngdpunkten på jobbkandidatens värderingar snarare än det traditionella cv:t och referenser. Något som också visat sig kunna förutspå hur väl kandidaten kommer att prestera när hen väl är på plats.

Stångåstaden har tillsammans med testföretaget cut-e (en del av kunskapsföretaget Aon) utvecklat ett unikt verktyg som med hjälp av olika scenarier baserade på värdegrund hittar de jobbkandidater med högst chans att både passa in i kulturen, men också leverera hög prestation på jobbet. Allt för att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning.

Lättare att utbilda
– Genom att använda testet hittar vi presumtiva medarbetare med stor potential utifrån andra kriterier än utbildning, erfarenhet och kunskaper. Det är lättare att kompetensutveckla medarbetare med till exempel tekniska kunskaper medan det är svårare att förändra individers inställning eller beteenden, säger Fredrik Törnqvist vd Stångåstaden.

Testet hjälper till att förutspå hur väl kandidaten delar företagets värderingar. Dessutom har en omfattande valideringsstudie, baserad på företagets medarbetare, visat att testet också kan förutspå kandidatens framtida prestation, då studierna visar ett tydligt samband mellan att agera utifrån värderingarna och hög prestation och leverans.

Ökar mångfalden
Testresultatet i kombination med djupintervjuer och diskussioner ger Stångåstaden ett bredare och säkrare beslutsunderlag inför anställningar, vilket minskar risken för felrekryteringar och ökar mångfalden i företaget. Kandidaten får också en upplevelse av Stångåstadens kultur, och en inblick i hur det är att jobba i bolaget.

– Genom att använda testet som en del i processen skapas möjlighet att våga satsa på kandidater där inställning och värderingar till jobbet kan väga tyngre än tidigare traditionella krav. Det breddar urvalet och gör att mångfalden ökar, säger Malin Wettre, HR-chef på Stångåstaden.

Källa: Stångåstaden

För mer information

Fredrik Törnqvist
Vd Stångåstaden
072-574 96 60

Malin Wettre
HR-chef Stångåstaden
072-532 31 38

 

Bli den första att kommentera "Ny värderingstest för bättre rekrytering"

Lämna en kommentar