Sjöbohem tog hem skötseln av utemiljön och låter i dag robotar ta hand om grönytorna. En vinst på många sätt enligt Sjöbohems förvaltningschef Kent Tillberg.
Det började för tre år sedan när bolaget på prov köpte in en robotgräsklippare till gräsmattan utanför huvudkontoret. Resultatet var så bra att man även testade att skaffa en robot till en fastighet längre bort för att se hur det fungerade.
35 robotgräsklippare
I dag sköts alla gräsmattor vid företagets bostads- och industrifastigheter av 35 robotgräsklippare. Robotarna, som styrs via en app, är i gång från morgon till kväll alla vardagar men vilar på helger och nätter. Den största gräsytan är cirka 6 000 kvadratmeter.
Ser bara fördelar
Kent Tillberg, förvaltningschef på Sjöbohem, ser i princip bara fördelar med nyordningen.
– Vi får inte längre några klagomål på att våra gräsmattor är oklippta. Tack vare appen ser vi direkt om någon klippare inte fungerar. Och dessutom hör våra boende snabbt av sig om någon har kört diket. Klipparna har blivit populära bland våra boende, säger Kent Tillberg, som också konstaterar att gräsmattorna blivit tätare och grönare och att ogräset hålls i schack.
Tysta och inga avgaser
Andra fördelar är att robotgräsklipparna, som går på el, är tysta och inte släpper ut några avgaser och att de inte orsakar körskador på träd och buskar, vilket ofta sker med åkgräsklippare.
Sist men inte minst sparar bolaget också en hel del pengar på robotsatsningen.
– En grov beräkning visar att vi sparar cirka en halv miljon kronor per år.
Smärre inkörningsproblem
Kent Tillberg har svårt att peka ut några direkta nackdelar med robotgräsklipparna, förutom att man måste räkna med att par månaders inkörningsproblem.
– Man tror gärna att ens gräsmattor är jämna och fina men det fanns en hel del gropar som klipparna fastnade i i början som vi har fått fylla igen. Vi har också fått plocka bort en del kantstenar och andra hinder som robotarna fastnade på.
Bryter upp hårdgjorda ytor
Användningen av robotgräsklipparna har också inneburit att bolaget brutit upp en hel del asfalterade gångar och andra hårdgjorda ytor för att få så stora sammanhängande gräsytor som möjligt, eftersom det är billigare att sköta gräset än de hårdgjorda ytorna.
– Gräsytor har plötsligt blivit en tillgång efter att tidigare mest varit ett irritationsmoment, säger Kent Tillberg. Vi har också kunnat plantera fler träd och buskar på våra gräsmattor eftersom robotgräsklipparna inte orsakar några skador på dessa.
Robotgräsklipparna har också fått vara i fred från skadegörelse.
– Det enda som hänt är att barnen i början var nyfikna och lyfte på dem.
Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se