De gör upp om Svenska Ljuspriset

svenska ljuspriset 2018

Grand Hôtel Vinterträdgården är en av tre finalister.

Priset kommer i år att hamna i Stockholm. Det står klart när juryn nu utsett de tre finalisterna som tävlar om den prestigefyllda utmärkelsen.

Och det finns fler gemensamma nämnare. I år är det nämligen hotell- och restaurangprojekten de som sticker ut extra.

Konkurrensen är tuffare än någonsin och tävlingen avgörs slutligen vid en prisutdelning i samband med Ljusdagen den 5 september på Berns Salonger i Stockholm.

De tre finalisterna är:

Grand Hôtel Vinterträdgården, Stockholm
Projektet handlar om en total ombyggnad av den anrika lokalen, där allt ljus inklusive befintliga ljuskronor och lampetter har uppdaterats eller bytts ut.

Restaurant Franzén, Stockholm
Efter stängningen i Gamla stan 2016 öppnade Restaurant Frantzén åter i augusti 2017, i ett total-renoverat 1800-talshus i innerstaden, i en lokal med både harmoni och effekter, skapade av ljus.

Scandic Downtown Camper, Stockholm
Ett glamoröst möte mellan storstad och natur var visionen för inredningskonceptet för Scandics nya signaturhotell vid Brunkebergs torg. Ett koncept som förstärks tydligt av ljusgestaltningen.

Mer om priset
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter.

Tävlingen arrangeras nu för 26:e året i rad och det är projekt färdigställda under 2017. som tävlar i årets tävlingsomgång.

Källa: Ljuskultur