Bättre stöd till hushåll att källsortera

En ny nationell sorteringsguide med svar på hur chipspåsen eller CD-fodralet egentligen ska sorteras. Sajten Sopor.nu vänder sig till alla som vill veta hur man sorterar på rätt sätt.

– Källsorteringen är en jätteviktig del i den svenska avfallshanteringen. Hushållen är bra på att källsortera, men mycket mer kan återvinnas och fler hela saker skulle kunna återanvändas – det sparar ännu mer resurser och miljö. På sajten finns fakta som visar att det lönar sig. Naturvårdsverket vill uppmuntra fler, och hoppas att sajten ska vara en hjälp på vägen, säger Catarina Östlund, handläggare på Naturvårdsverket.

Lättare att göra rätt
På nya sopor.nu kan hushållen söka på just sitt avfall och med ett knapptryck få svar på hur det ska sorteras.

Om det är en förpackning tipsas användaren vidare till närmaste återvinningsstation, och för grovsopor länkas vidare till kommunen, där det går att hitta närmaste återvinningscentral.

Sajten ger även hushållen praktiska tips om hur källsorteringen kan ordnas där hemma. Sajten har ett personligt tilltal och blandar in intressant fakta som ”visste du att alla har skyldighet enligt lag att sortera sitt avfall och lämna det till återvinning?” och ”fastighetsägare måste ordna en plats att lämna grovsopor åtminstone några gånger per år ”.

Draghjälp av kändisar
– Det finns många aktörer som jobbar med att återvinna avfall. Det gör att den vanlige sopsorteraren kan bli förvirrad i sitt sökande efter information. På sopor.nu har vi samlat alla svar och all kompetens. Det gör det lättare att göra rätt, säger Karin Jönsson på Avfall Sverige.

Sajten har också fått draghjälp av några kändisar. Lasse Åberg och Linda Hallberg delar med sig av sina tips på hur du ska kunna bli en supersorterare.

Läs mer på www.sopor.nu

Om sopor.nu
Sopor.nu är ett samarbete mellan Naturvårdsverket och fyra centrala aktörer i avfallsbranschen: Avfall Sverige, Elektronikåtervinning i Sverige, El-Kretsen samt Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Sajten samlar information och vägleder allmänheten kring sortering av alla slags hushållsavfall, och förklarar varför man ska sortera, att det lönar sig att återanvända och återvinna och vad som händer med soporna.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega