Lägre hyra för den som gör mer själv

Den hyresgäst som väljer att måla och tapetsera själv kan få lägre grundhyra hos Helsingborgshem.

Den hyresgäst som väljer att måla och tapetsera själv kan få lägre grundhyra hos Helsingborgshem.

Helsingborgshem har tagit fram ett nytt boendekoncept. Hyresgäster som väljer att renovera själva får sänkt hyra. Konceptet ska testas i fyra stadsdelar från årsskiftet.

Helsingborgshem ser ett växande intresse för bostäder där hyresgästen är beredd att fixa mer själv med hemmets stil och standard för att bromsa lägenhetens hyresutveckling.

Mer differentierade behov
Bo Bas är ett nytt boendekoncept utformat i samarbete med Hyresgästföreningen för att möta intresset och nu är bostadsbolaget redo att testa konceptet i ett pilotprojekt. I januari får cirka 150 hyresgäster i fyra olika stadsdelar ett erbjudande från Helsingborgshem om att bo i enlighet med Bo Bas-konceptet under ett år.

– Under hela 2000-talet har vi sett hur våra hyresgästers behov och önskemål blivit mer differentierade och förändrats snabbare. Det innebär att vi måste möta upp med en större variation och flexibilitet i allt från bostadsstorlek, inredning och bekvämlighet till servicenivå och hyra, säger Kristin Nilsson, affärsutvecklingschef på Helsingborgshem.

Standardlyft ger högre hyra
De senaste åren har Helsingborgshem renoverat och byggt om för att leva upp till nationella krav och regler men också för att skapa mer variation och bekvämlighet. Även Helsingborgshems egna hyresgäster har bidragit till en ökad variation genom att i allt större utsträckning beställa tillval hos bostadsbolaget, till exempel en tvättmaskin.

– Våra ombyggnader och hyresgästernas egna tillval ger lägenheterna ett ofta efterlängtat standardlyft men också en högre hyra som nästa hyresgäst får ärva. Många uppskattar och är beredda att betala för en modernare bostad, men inte alla. Därför vill vi testa ett boendekoncept som säkerställer att vi även i framtiden kan erbjuda lägenheter med god basstandard, säger Sofie Wehlin chef för Sälj och uthyrning hos Helsingborgshem

Tre procents rabatt på grundhyran
I pilotprojektet hoppas Helsingborgshem att 150 hyresgäster på Lussebäcken, Högaborg, Dalhem och Slottshöjden ska tacka ja till att testa och bo med ett Bo Bas-kontrakt under ett år. Erbjudandet innebär att hyresgästen får en rabatt på grundhyran med 3 procent mot att hen bland annat målar och tapetserar själv.

Garanterad max-höjning
Hyresgästen avstår också från möjligheten att beställa nya hyreshöjande tillval men har friheten att själv köpa och installera egen utrustning och inredning så länge bostaden återställs om hyresgästen flyttar.

Helsingborgshem i sin tur genomför underhåll och renoveringar på ett sätt som bevarar lägenhetens standard så långt det är möjligt. Vid de årliga hyresjusteringarna är hyresgäster med Bo Bas-kontrakt garanterade en maximal årlig hyresjustering på snittet eller lägre.

Var tionde lägenhet aktuell
– Vi tänker långsiktigt och vill bromsa de här lägenheternas hyresutveckling genom att bevara en god basstandard. Faller pilotprojektet väl ut uppskattar vi att ungefär tio procent av hela vårt bostadsbestånd, både nyare och äldre lägenheter, ska kunna erbjudas som Bo Bas. Vår målbild är att Helsingborg ska vara den stad i Sverige där stadsdelarnas variation välkomnar en så stor mångfald som möjligt, säger Kristin Nilsson.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega