Så får Vasakronan snurr på återbruk inom förvaltningen

Foto: Vasakronan

Med en digital marknadsplats för återbruk får tekniker och fastighetspersonal åtkomst till material och teknisk utrustning som redan finns inom Vasakronans bestånd. Cirkulationspumpar och styrenheter är några av de saker som förvaltningen återbrukar.

Vasakronans återbrukslager är utformade för att samla in och registrera produkter och teknisk utrustning som tidigare har använts i bolagets fastigheter, men som fortfarande är fullt funktionella. Genom att använda en digital marknadsplats får tekniker och fastighetspersonal enkel åtkomst till dessa resurser, vilket skapar effektivitet och transparens i materialflödena. Produkterna kan snabbt lokaliseras och återanvändas, vilket inte bara minskar avfallet, utan också medför minskade kostnader för nyinköp och miljömässiga vinster.

Återbruk inom förvaltning
Återbruk inom förvaltningen skiljer sig från projektverksamheten genom att fokus ligger på att underhålla och optimera befintliga fastigheter. Istället för att köpa nya komponenter för tekniska installationer, såsom cirkulationspumpar eller styrenheter, kan fastighetspersonalen först undersöka om motsvarande utrustning redan finns tillgänglig inom bolagets återbrukslager. Denna metod har redan visat sig framgångsrik.

Sedan lagrets officiella invigning i augusti (2024) har flera produkter, däribland cirkulationspumpar och styrenheter, återanvänts inom olika fastigheter, vilket både sparat tid och pengar.

Strukturerad logistik
Logistiken bakom återbruket har också noggrant strukturerats. Teknikansvariga eller inhyrda entreprenörer ansvarar för att demontera utrustning, transportera den till lagret och registrera den digitalt.

Ett av de främsta målen med återbrukslager inom förvaltningen är att skapa kontroll och ordning över fastighetsmaterial. Tidigare fanns ofta produkter i olika förråd, utan registrering eller uppföljning. Nu, med återbrukslager och digital registrering, får bolaget en tydligare bild över vilka produkter som finns, hur ofta de återanvänds och vilka produkter som inte längre fyller någon funktion.

Överväga återbruk istället för nyköp

Emma Ulfsparre, Vasakronan

Genom att prioritera hållbarhet i förvaltningen hoppas man på sikt kunna expandera återbruket till att även omfatta externa marknader. Men i nuläget ligger fokus på att säkerställa att produkterna som används i de egna fastigheterna återbrukas så effektivt som möjligt.

– Vårt främsta mål är att det alltid ska vara självklart att återbruka innan vi överväger att köpa nytt, säger Emma Ulfsparre, Fastighetsutvecklare Teknik på Vasakronan.

Återbruk ingår i hållbarhetsarbetet
Att skapa engagemang och struktur kring återbruk i förvaltningen har varit en central utmaning, men samtidigt en lärorik process. Det har varit viktigt att involvera olika delar av organisationen, från teknikansvariga till projektchefer, för att skapa ett gemensamt mål. Samarbetet mellan projekt och förvaltning har stärkts och återbrukslagret är en viktig del av bolagets övergripande hållbarhetsmål.

Återbruket är ett konkret steg mot klimatneutralitet 2030, och genom att minska andelen nyköpt material kan bolaget både minska sin klimatpåverkan och skapa en mer effektiv förvaltning.

Källa: Vasakronan

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega